Persoanele afectate de fobii nu isi pot controla reactiile la obiectul fricii lor si prezinta simptome diferite. Va spunem mai multe mai jos.

Acele frici irationale pe care le simti fata de o anumita situatie sunt mai normale decat crezi. Se numesc fobii si afecteaza milioane de oameni din lume.

Sunt unii, de fapt, care isi vad viata conditionata din cauza acestei probleme. Cu toate acestea, exista optiunea de a lucra la el cu ajutorul unui specialist in sanatate mintala.

Ce sunt fobiile?

Pentru inceput, ar fi bine sa stii ce este o fobie. Este o frica intensa care te poate afecta in asa fel incat sa nu poti desfasura anumite activitati.

Contrar a ceea ce se crede,  fobiile nu sunt iluzii, ci tulburari psihologice sau emotionale care se exprima prin frica disproportionata de un obiect, situatie sau animal.

Un alt sentiment legat de cele mai frecvente fobii este respingerea si chiar ura, care genereaza de obicei probleme la nivel emotional si social. Desi stie ca frica este absurda si irationala, un fobic nu poate face mare lucru pentru a o controla.

In unele cazuri, persoana are urmatoarele experiente:

  • transpiratie excesiva
  • batai rapide ale inimii
  • lesin
  • ameteala
  • dificultati de respiratie

Care sunt cele mai frecvente fobii?

Majoritatea persoanelor care sufera de cel putin o fobie nu se adreseaza de obicei unui profesionist, deoarece considera ca este o trasatura a personalitatii lor sau ca nu se poate face nimic in acest sens.

Cu toate acestea, exista terapii foarte eficiente care pot fi utile. Printre zecile de temeri irationale (si unele chiar de neimaginat) care exista, acestea sunt cele mai comune fobii:

1. Aerofobie

Fobia de a zbura sau de a urca intr-un avion este destul de comuna. Din acest motiv,  companiile aeriene au elaborat un plan specific atunci cand un pasager prezinta anumite simptome inainte sau in timpul zborului.

In aeroporturi sunt oferite terapii pentru a reduce aceasta problema. De asemenea, este important sa stiti ca ar putea fi legat de alte temeri, cum ar fi aceea de a fi inchis sau de inaltime.

Din cauza aerofobiei, sute de oameni nu pot pleca in vacante in locuri indepartate care implica calatorii cu avionul si nici nu pot obtine un loc de munca mai bun pentru ca nu se pot muta in alte tari sau continente.

2. Cinofobie

Stiati ca multi oameni sunt ingroziti de caini? Si nu numai celor de rase mari sau considerate periculoase, ci si celor mici si inofensive.

In cele mai multe cazuri este o fobie care apare dupa o situatie traumatica generata cu un caine si este aproape intotdeauna dobandita in copilarie.

3. Claustrofobie

Claustrofobia este o alta dintre cele mai frecvente fobii care exista si este legata de frica de spatii inchise, precum un lift, o atractie turistica sau un vehicul.

Claustrofobii evita sa foloseasca metroul, sa treaca prin tuneluri, sa intre in incaperi mici etc. Frica nu este locul in sine, ci faptul de a putea sta inchis sau de a te sufoca.

4. Astrafobie

Cunoscuta si sub denumirea de brontofobie, este frica irationala de furtuni, tunete, furtuni si fulgere. In unele cazuri, provoaca si teama de a fi lovit de fulger. Este mai frecventa la copii, desi unii adulti sufera si de ea.

Pentru sugari, cea mai frecventa reactie este sa se ascunda sub pat sau cearsafuri, intr-un dulap sau intr-o camera fara ferestre, cum ar fi baia.

5. Hematofobie

Hemofobia sau hematofobia este frica de sange si rani. Exista o teama de ace si este aproape imposibil ca persoana sa doneze sau sa extraga sange.

In prezenta acestui lichid, bataile inimii si tensiunea arteriala cresc. Pot aparea lesin, ameteli, paloare sau transpiratie, asa cum sa mentionat mai sus.

6. Nictofobie

O alta dintre cele mai frecvente fobii in randul copiilor este cea care are legatura cu intuneric. Creierul primeste o perceptie distorsionata a realitatii atunci cand este noapte sau nu sunt lumini aprinse.

Acolo apar temerile, cauzate aproape intotdeauna de o imaginatie excesiva: a crede ca vezi un criminal, un monstru sau o fantoma. In ciuda faptului ca nimic nu este real, nictofobul intra in panica si nu-i permite sa-si revina in fire.

7. Acrofobie

Este o alta dintre cele mai comune fobii din lume: inaltimile. Oamenilor nu le este frica doar sa se afle la un etaj inalt, pe un balcon sau pe acoperisul unei cladiri, ci si sa practice sporturi extreme sau de mare altitudine precum parapanta, tiroliana si parasuta. 

Acesti oameni nu pot privi pe fereastra si nu pot folosi lifturile cu vederi panoramice.  Senzatia de nesiguranta si vertij sunt principalele simptome.

8. Arahnofobie

Este o mare teama pentru paianjeni. Este cea mai raspandita fobie fata de animale. Arahnofobii stau departe de oriunde unde pot locui arahnide de orice dimensiune.

Ei chiar evita sa intre in gradini sau locuri in care au vazut o panza de paianjen. Arahnofobia poate aduce probleme sociale, de exemplu, nedorirea de a merge intr-un parc sau anumite destinatii de vacanta.

Nu-ti fie teama sa ceri ajutor

Daca suferiti de oricare dintre aceste fobii, cel mai bine este sa consultati un psiholog . Chiar daca crezi ca este o prostie, adevarul este ca iti poate conditiona viata si te poate impiedica sa te bucuri de situatii sau sa traiesti experiente noi.

Aminteste-ti, in primul rand, ca frica este doar in capul tau. Prin urmare, este posibil sa lucrezi pentru a-i reduce impactul si, cu putin ajutor de specialitate, sa-l elimini cu totul din viata ta.