„Nu fiți idioți, mergeți la vot”, scrie Adrian Moraru pe Facebook.

Aveți motivele voastre sa nu mergeți la vot, nu-i așa? Sunteți gata sa le dezbateți cu oricine va iese in cale și va provoaca la o discuție despre politica sau mai rau, doamne ferește, incearca sa va spuna sa mergeți sa votați. Da, sa votați. Nu, nu e vorba de vreun mare efort de angajament, vorbesc de acel lucru ce va ia cam 10 minute o data la cațiva ani”, adauga el, care explica apoi de ce ii numește „idioți” pe cei care nu merg la vot.

Nu este vorba despre conotația actuala a cuvantului, ci despre originea termenului.

In democrația primara, cea ateniana, un idiotes era cel ce dovedea ego-centrism, fiind interesat doar de el, interesat doar de viața sa individuala, privata (incepeți sa va recunoașteți, nu?) și total dezinteresat de treburile societații in care traia, de treburile publice. Procesul de dez-idiotizare era unul natural, considerandu-se ca toți cetațenii se nașteau idioți și deveneau cetațeni prin educație și participare in treburile cetații. Conceptul de cetațenie era opus celui de idioție și presupunea o evoluție a oricarei persoanei printr-o serie de schimbari ale individului dintre care cele mai relevante erau reprezentate de educarea sa formala și de participarea in cadrul societații ateniene. Refuzul de a te implica in viața publica, ce includea alegerea și guvernarea prin aleși la guvernarea cetații era vazut ca un gest dezonorabil. Sigur aceasta ducea la o generalizare a conceptului de idioți. Aceștia fiind ne-educați și neinformați erau considerați ca avand o judecata proasta fața de treburile publice și politice. Sigur, aceasta nu le ducea la interzicerea drepturilor lor de vot. In nici un caz nu se punea problema acordarii dreptului de vot doar celor educați”, explica reprezentantul IPP.

„Sunt convins ca unii dintre voi o sa spuna, nu, eu nu ma regasesc in aceasta categorie. Din contra, voi spuneți ca sunteți exact opusul acesteia. Sunteți niște oameni supra-informați care știți mult mai mult decat pot eu sa imi imaginez și ca acest surplus de informație e cel ce va determina neparticiparea la vot. Știți voi mai bine cum sta treaba cu politica și politicienii și de-asta nu vreți sa participați la vot. Societatea moderna, prin mijloacele de informare, prin explozia televiziunii și mai ales a internetului ne da posibilitatea sa avem acces la o cantitate imensa de aspecte ale deciziilor politice iar asta creeaza in electorat diviziuni infinite și combinații de poziții fața de diversele probleme imposibil de satisfacut de cele cateva oferte electorale. Imaginați-va o persoana care crede ca DNA iși face bine treaba, il uraște pe Traian Basescu, vrea salarii mai mari pentru bugetari, se opune exploatarii de la Roșia Montana dar e pentru exploatarea gazelor de șist il place pe primarul din localitate dar uraște partidul din care acesta face parte și nu se vede votand pentru ei la europarlamentare. Greu, nu? Sofisticarea uneori te pune intr-o situație imposibila pentru ca nu ai o opțiune politica de vot care sa se suprapuna exact pe toate parerile tale ferme. Am putea sa spunem ca suntem intr-o situație idioata… Nu daca mergeți la vot”, adauga Moraru.