Dibetul zaharat reprezinta o tulburare a metabolismului glucidic, determinata de carenta relativa sau absoluta de insulin, care antreneaza dupa sine si alte tulburari metabolice.

In cazul diabetului de tip 1 sau insulino-dependent, carenta de insulina este absoluta, fiind determinata de infectii virale la persoane deja sensibile genetic, datorita lipsei unor gene de protectie. Aceasta forma de diabet este mai frecventa la tineri si copii.

In cazul diabetului zaharat de tip 2 este vorba de un deficit relativ de insulina determinat, mai degraba de o imbatranire a pancreasului aparuta mai ales la varste peste 40 de ani. In acest tip de diabet, apare o forma de rezistenta a organismului la principalul hormon hipoglicemiant denumita insulina si de lenevire (imbatrinire) a celulelor beta pancreatice producatoare de insulin.

Deficitul de insulina are ca efect foamea celulara si cresterea glicemiei, digerarea lipidelor si a proteinelor producand corpi cetonici si acidoza.

Manifestari clinice:

-polidipsie (aport de apa) cu poliurie (urinari) peste 4-5l/z

-polifagie (foame exagerata)

-astenie, crampe musculare, tegumente uscate, tulburari de vedere

Investigatii paraclinice: glicemia masurata inainte de masa are valori de peste 120mg/dl si poate ajunge la valori de peste 300 -400mg/dl sange. Cresterea glicemiei se insoteste si de cresteri ale valorilor colesterolului si a fractilor sale (LDL, HDL Colesterol, Trigliceride), a hemoglobinei glicozilate. Testul de tolerata la glucoza, adica glicemia luata la 2 ore dupa administrarea unui dulce concentrate, poate descoperi un diabet ascuns daca valoarea ei este mai mare de 200mg/dl.

Gravitatea diabetului zaharat nu este deteminata de boala, in sine cat de gravitatea complicatiilor sale:

– nefropatia diabetica

– retinopatia dibetica

– cardiopatia diabetica

– infectii urinare si infectii cutanate

– neuropatia diabetica

– gangrena si piciorul diabetic

Profilaxia diabetului se face prin prevenirea infectilor virale, care ar putea afecta pancreasul, asa cum ar fi parotidita epidemica, hepatitele virale, evitarea corticoterapiei si evitarea consumului exagerat de glucide .

Tratament:

Regimul dietetic reprezinta baza tratamentului tuturor formelor de diabet. Necesarul glucidic se calculeaza in functie de necesarul energetic si de greutatea corporala a bolnavului.

Sunt pemise fara restrictie carne, peste, branzeturi fermentate, ou, ulei, zarzavaturi, deoarece au un cotinut foarte scazut de glucide.

Alimente permise limitat: lapte, produse din lapte, mamaliga, paine, mere, legume, cartofi, paste fainoase, orez.

Alimete interzise: dulciuri concentrate, zahar, mere, bauturi alcoolice, dulceata, ciocolata, stafide, curmale, prune.

Exista tabele cu continutul in glucide a fiecarui aliment, asfel incat pacientul sa isi poate calcula ratia alimentara, respectand astfel schema recomandata de medicul specialist diabetolog.

Tratamentul cu insulina este necesar la pacietii cu diabet zaharat de tip I dar si la cei cu tip II, daca glicemia nu poate fi diminuata cu antidiabetice orale sau in preajma interventilor chirurgicale, in sarcina, in decompensarea acidozica.

Tratamentul cu antidiabetice orale este indicat in tratamentul diabetului zaharat tip II, daca regimul igienodietetic nu poate mentine glicemia la valori normale. Se folosesc: biguanidele si sulfamidele hipoglicemiante.

Educatia terapeutica a bolnavilor de DZ tip II

insusirea unor notiuni elementare de anatomie si fiziologie a pancresului, cunoasterea metabolismului glucidic, lipidic si protidic, rolul hipoglicemiant al insulinei

cunoasterea unor notiuni de producere a diabetului: distructia celulelor beta pancreatice, rolul infectiilor pancreatice (virusul urlian), virusurile hepatice, rolul factorilor genetici, consumul exagerat de glucide, obezitatea, consumul unor medicamente supresoare ale imunitatii, alte boli endocrine

constientizarea posibilitatii evolutiei asimptomatice, dar si posibilitatii existentei unor simptome: polurie, polidipsie, polifagie, astenie, tegumente uscare, debutul direct cu complicatii al bolii, asa cum ar fi neuropatia sau coma diabetica

respectarea tratamentului medicamentos si a regimului alimentar, lista privind continutul alimentar al diferitelor alimente, modul de administrare a insulinei, pastrarea insulinei, calculul cantitatii de insulina

necesitatea controlului medical periodic: glicemia a jeun, glicemia provocata, examenul de urina, hemoglobina glucozilata, evaluarea tratamentului si adaptarea lui la complicatiile aparute.