Cum o face insa? Simplu, da credit total celor publicate pe aceasta tema de Russia Today (RT), reteaua media finantata de Kremlin.

Articolul din Adevarul se bazeaza in exclusivitate pe informațiile RT care, la randul sau, indica o singura „sursa” a informatiilor: Daniel Estulin, autor și jurnalist rus, nascut in Lituania, unul dintre “vanatorii” grupului Bilderberg.

Adevarul traduce intregul articol al RT, fara a amenda in vreun fel informațiile oferite publicului roman.

Russia Today s-a poziționat pe piața media ca o „alternativa la presa comerciala occidentala”. Este insa o alternativa care respecta perspectiva Kremlinului.

Partinirea acestei surse se poate observa atat in acoperirea crizei din Siria, cat și in relatarea evenimentelor din Ucraina. Vom exemplifica aceste afirmatii in cuprinsul articolului, nu inainte de a arunca o privire pe „Agenda Bilderberg” in viziunea „Russia Today” (si implicit a celor de la Adevarul).

Astfel, membrii grupului Bilderberg ar fi discutat soarta lumii in sapte puncte principale:1. Diplomatia nucleara si acordul cu Iranul, aflat in curs de negocieri.2. Acordul livrarii de gaze naturale intre Federatia Rusa si China.3. Intensificarea miscarilor nationaliste in Europa.4. Normele UE de reglementare a protectiei datelor in spatiul virtual.5. Razboiul cibernetic si efectele sale asupra libertatilor pe internet.6. Politica externa a lui Barack Obama, de la Ucraina la Siria.7. „Pretextul” schimbarilor climatice.

Toate aceste puncte reprezinta o critica a Vestului și, implicit sau explicit, toate fac referire la Rusia. De fapt, din articol reiese ca liderii lumii (printre care nu se regasesc ruși) comploteaza impotriva Rusiei, prezentata intr-o aura de inocența și pacifism.

Subiectul nuclear se afla in fruntea listei alcatuite de RT, care sustine ca “membrii Bilderberg urmaresc de mulți ani evitarea unei posibile alianțe in domeniu intre Rusia, China și Iran”.

Punctul urmator are, bineinteles, legatura cu Rusia si cu mult mediatizatul acord incheiat cu China pentru livrarea de gaze naturale. Conform Adevarul / RT, optica celor din grupul Bilderberg este ca  “aceasta situație ar intari pozițiile Moscovei in Ucraina, dar și in alte zone de influența, subminand viitoarele sancțiuni economice ale Occidentului fața de Rusia.” Din nou, Rusia cade in picioare.

In continuare, jurnaliștii de la Adevarul preiau critica ruseasca la adresa Europei, mascata in subiectul alegerilor europarlamentare: “un continent divizat și manat de sentimente naționaliste”.

Punctele 4 și 5 menționeaza dezvaluirile lui Edward Snowden și securitatea informaționala. Legatura cu Moscova este cat se poate de evidenta și in acest caz, Snowden fiind refugiat in prezent in Rusia.

Informațiile prezentate se constituie intr-o critica la adresa Statelor Unite și a “pretextelor americane pentru a limita libertațile in mediul virtual, inclusiv pentru a justifica monitorizarea in masa a datelor”.

Cine citeste pana la capat relatarea Adevarul / RT ramane cu impresia ca Bilderberg este interesat doar de probleme ce implica intr-un fel sau altul Federația Rusa. Punctul șase este destinat Ucrainei și Siriei – doua subiecte sensibile pentru Moscova.

Russia Today menționeaza doar criticile aduse președintelui american Barack Obama, nu și pe cele destinate lui Vladimir Putin. “Se pare ca liderii Bilderberg au discutat daca aceasta politica (a acțiunilor si sanctiunilor diplomatice colective – n.a.) este sortita eșecului„, se spune in articol.

Ultimul punct trateaza “pretextul schimbarii climatice”. Russia Today ne spune ca scopul real al elitelor reunite la Copenhaga este “dezindustrializarea artificiala a unor națiuni și menținerea economiei globale sub controlul corporațiilor transnaționale”.

Russia Today este cunoscuta pentru relatarile partinitoare referitoare la criza din Ucraina.

Materialele difuzate in eter sau pe site-ul rt.com abunda in clisee precum „fortele de auto-aparare” (atunci cand vine vorba de insurgentii separatisti) si „teroristii si mercenarii recrutati de ucraineni” (cand vine vorba despre combatantii paramilitari ai Kievului).

Deseori, informatiile privind numarul de morti si raniti intr-o confruntare au la baza doar raportarile separatistilor; ele sunt „ajustate” astfel incat sa-i puna pe insurgenti in postura de victime sau, dimpotriva, sa acrediteze ideea ca fortele Kievului au primit lovituri teribile.

Detalii socante si macabre (dar aproape imposibil de verificat din surse independente), de genul „tirurilor efectuate de militarii ucraineni asupra unei gradinite”, se regasesc nu de putine ori in textele de pe site-ul rt.com.

Alteori, peste informatii reale sunt „grefate” detalii care, la o verificare ulterioara, se dovedesc false.

Anterior ocuparii ruse in Crimeea, RT a publicat un reportaj emblematic, care le poate aduce aminte unora dintre cititorii maturi din Romania de vremurile cand TVR era singura televiziune nationala iar carele de reportaj nu transmiteau mitingurile Opozitiei pe motiv ca „e ceata”.

Materialul intitulat „O duminica pasnica in Simferopol” zugraveste o relatie idilica intre soldatii rusi si locuitorii peninsulei.

Contrar asteptarilor, situatia in Crimeea a devenit mai stabila. In timp ce extrema dreapta face apel la violente pe retelele sociale, localnicii din Crimeea ofera sandwich-uri si ceaiuri, canta si se pozeaza cu membrii fortelor de auto-aparare„, clameaza reportajul RT, ilustrat, intre altele, cu imaginea unei fete pe tocuri alaturi de un soldat cu inarmat cu o mitraliera.

Discursul editorial al Russia Today se dovedeste uneori dificil de digerat chiar si pentru angajatii retelei.

Liz Wahl, (foto stanga) crainic al Russia Today, a demisionat in martie, in direct, cu urmatoarea declaratie:

Sunt mandra ca sunt cetatean american si cred ca adevarul trebuie difuzat. Si, din acest motiv, dupa aceasta transmisie, demisionez„, a spus ea.

Conducerea Russia Today a calificat gestul lui Wahl ca o tentativa de a-si face publicitate.

Russia Today este doar partea cu aparenta occidental-comerciala a masinii de propaganda in slujba Kremlinului.

Alte componente, cu o abordare mai agresiva sau mai „traditionala”, sunt postul de radio „Vocea Rusiei” si agentiile de presa RIA Novosti și ITAR-TASS.

Un lucru este cert in ceea ce priveste exploatarea acestor surse de informatii: vor reda intotdeauna, cu maxima acuratete, pozitiile, comunicatele si declaratiile oficialilor de la Kremlin.