Longevitatea nu este decisa doar de gene, ci si de mdul in care noi alegem sa traim. Alegerea este o arma care ne poate fi de ajutor sau care ne poate rani.

Unele alegeri din viata noastra ne pot aduce mult bine. De aceea am ales sa discutam in articolul curent despre cateva alegeri care ne determina sa fim mai sanatosi, mai fericiti si sa traim mai mult.

6 Alegeri pozitive care te intineresc cu 10 ani

Alege sa nu fumezi

Fumatul este in zilele noastre ca o moda la care tot mai multi oameni acceda, incepand cu copii aflati in preadolescenta chiar si culminand cu batranii… a caror pnsie le permite.

Desi fumatul pare “cool”, este insa deosebit de nociv pentru sanatate. Fumatul nu doar scurteaza viata, ci strica si calitatea vietii. Ataca vasele de sange mici (de aici si riscul de amputatie a degetelor, de infarct si alte accidente vasculare), creste riscul de cancer pulmonar si de cancer in general, ataca creierul, strica dintii etc.

Alege sa fii optimist

Invata sa vezi jumatatea plina a paharului. Pentru ca “orice actiune are si o reactiune”, orice lucru bun are si o parte rea si invers. Important este sa deslusim in fiecare lucru care este partea buna si sa o fructificam, chiar daca este vorba de un esec, si acesta poate fi tot un castig.

De unul singur este adesea greu sa iti formezi o valoare pozitiva asupra tuturor evenimentelor care ti se intampla, insa poti apela la specialisti sau poti cauta carti care te invata cum sa fii fericit cu tine si ce ai de facut pentru at-ti atinge telurile.

  Alege sa Dansezi

Dansul este o terapie dovedita in mii de ani privind existenta omului. Dansul este una dintre cele mai bune metode de autoeliberare, de relaxare, de detensionare si totodata o buna metoda de creatie, dar si de slabire, distractie, comnicare.

Luati-va prietenii si mergeti la dans, dansati macar o data pe saptamana, simtiti-va tineri, invatati familia voastra sa ramana deschisa in fata miscarii. Veti fi surprinsi de beneficiile dansului asupra sanatatii si starii de bine.

Alege sa mananci sanatos

Chiar daca magazinele sunt astazi pline de ispite prea dulci, prea aromate si din pacate prea toxice care aproape te fac dependent de gustul lor, alege insa mancarea simpla si sanatoasa. Gateste simplu, prin fierbere, gratar cu aburi sau cuptor, legumele consuma-le ca salata de cruditati sau muraturi, iar fructele proaspete. Mananca doar paine facuta in casa din faina integrala, iar daca n-ai, mai bine evita painea procesata.

Bea apa, ceaiuri sau lapte.

Alege o zi pe saptamana pentru tine si cei dragi tie.

Alege o zi, una din cele in care ai liber. Ia cu tine familia, prietenii si mergi undeva unde sa va simtiti bine. Sunt cele mai pretioase amintiri alaturi de cei dragi si o metoda sa scapi de grijile cotidiene.

Alege sa mergi la medic

Macar o data pe an fa-ti curaj si mergi la medic. Mergi pentru analizele de sange de rutina, dar si la ginecolog daca esti femeie, fa o ecografie abdominala totala indiferent de sex, viziteaza si stomatologul.

In felul acesta vei decela din pripa orice patologie daca va fi sa o dobandesti, fie ca este simptomatica sau nu. Iti vei mentine astfel sanatatea si vei putea vindeca o boala diagnosticata in stadiu precoce. Iti vei lungi viata si vei fi mai mult timp sanatos pentru cei dragi tie.