Indiferent daca ieșiți la restaurant, mergeți la un eveniment festiv, sunteți invitați la o cina de catre prieteni sau chiar dumneavoastra sunteți gazda trebuie sa știți ca exista trei moduri de a aranja masa: modul de baza, modul informal și cel formal.

Modul de baza este cel pe care cu siguranța il folosiți in fiecare seara cand luați cina in familie sau in weekend, la pranz, cand va bucurați de o placuta masa in familie. In cazul pranzului, exista doua farfurii – cea de supa și farfuria suport. Pornind de la stanga la dreapta, ordinea ustensilelor este urmatoarea: șervetul, furculița pentru felul principal, cele doua farfurii, cuțitul care se așeaza tot timpul cu taișul spre farfurie, lingura pentru supa. In partea stanga sus a farfuriei se așeaza farfuria și intinzatorul pentru unt. In dreapta sus veți pune un singur pahar, cu picior sau nu.

Modul informal  conține un numar redus de ustensile, implica servirea principalelor feluri de mancare (supa, salata, fel principal și desert) și de aceea il veți intalni cel mai des la restaurante și cine festive. La aceasta modalitate de aranjare a mesei șervețelul se așeaza pe farfuria suport.

Ordinea ustensilelor de la stanga la dreapta este urmatoarea: farfuria de salata, furculița de dimensiuni mai mici – pentru salata sau aperitive, furculița pentru felul principal, farfuria pentru felul principal pe care se așeaza șervetul, cuțitul care se așeaza tot timpul cu taișul spre farfurie și lingura pentru supa.

In partea din stanga sus a farfuriei regasim și aici farfuria și intinzatorul pentru unt, in timp ce in partea dreapta intalnim doua pahare: unul pentru apa, celalalt pentru vin.

Lingurița pentru desert iși pastreaza poziția orizontala deasupra farfuriei, cu coada indreptata in partea dreapta. Ceașca, farfuria și lingurița pentru cafea vor fi aduse pe masa in timp ce se va servi desertul iar poziția lor corecta este in partea dreapta, puțin mai jos fața de poziția paharelor.

Modul formal – Cea mai importanta regula a acestui mod de aranjare este simetria. Totul trebuie așezat la distanțe egale, formand un echilibru vizual. In spațiile ramase libere puteți decora dupa plac cu aranjamente florale sau alte decorațiuni care va plac și se potrivesc evenimentului. Este modul intalnit la evenimete festive, de exemplu la nunți, unde se vor servi mai multe feluri de mancare.

De reținut: pe masa nu se pun mai multe de 3 tacamuri de același fel. Daca se vor servi mai mult de 3 feluri de mancare inaintea desertului, atunci acestea vor fi aduse cu tot cu tacamuri. Pornind de la stanga la dreapta, iata cum veți intalni ustensilele: furculița pentru pește, furculița pentru felul principal, furculița pentru salata, farfuria pentru felul principal pe care se va așeza șervetul. Acesta poate fi prins sau nu cu un inel special. In dreapta farfuriei, cu taișul sprea aceasta veți gasi cuțitul pentru felul principal, cuțitul special pentru pește, lingura pentru supa și, daca este cazul, furculița speciala pentru crustacee.

Lingurița pentru desert se afla deasupra furculiței speciale pentru tort, ambele așezate orizontal, deasupra farfuriei – lingurița cu coada orientata spre dreapta, furculița spre stanga. Ele se vor aduce impreuna cu farfuria pentru desert, nu se gasesc așezate de la inceput pe masa.

Farfuria și intinzatorul pentru unt vor fi plasate in același loc pe care deja il cunoașteți, in partea din stanga sus a farfuriei. Uneori intinzatorul poate avea propriul sau suport.

Paharele, in dreapta sus sunt in numar de 4, de obicei: paharul pentru apa – exact deasupra cuțitelor, imediat in partea dreapta este locul cupei de șampanie. In fața acestor doua pahare este locul celor pentru vin roșu și vin alb și un pahar pentru cherry. 

Pe masa se pot așeza pana la 5 pahare, incluzand chiar o cupa pentru șampanie. Paharele mici se vor așeza in fața celor mari. Cafeaua va fi adusa separat, locul ei ramanand același ca și in cazul modului informal. Va fi prezent un cartonaș cu numele dumneavoastra, deasupra tacamurilor pentru felurile dulci sau pe farfurie. In unele cazuri, fiecare invitat va avea o scoica pentru sare și un recipient pentru piper.

Rețineți ca veți fi mereu serviți prin partea dreapta și ca, fiind mereu atenți, chelnerii va vor umple paharele pe durata evenimentului. Dupa ce terminați de mancat, așezați corect tacamurile pe farfurie.