In contextul unei veri grele din punct de vedere politic, m-am tot uitat dupa blogurile oamenilor care, cel putin teoretic, ar trebui sa reprezinte vocea unui popor de vreo douazeci de milioane de oameni.

Si aveam asteptari foarte mari, sincer sa fiu, pentru ca nu mai exista dubii referitoare la eficienta social media in orice fel de campanie de constientizare. Dezamagitor, insa, nu am gasit mare lucru.Facand o comparatie cu site-ul de campanie al presedintelui SUA, Barack Oabama, care e o opera de arta in domeniu si cu intreaga activitate a acestui om in retelele sociale si pe internet in general, strategiile social media ale politicienilor romani sunt aproape inexistente (sau sunt atat de prost aplicate incat ai crede ca sunt inexistente).

Sarind peste partea grafica, pe care o voi readuce in discutie mai tarziu, uitati-va putin la toate elementele care exprima comunitate pe blogul lui Obama.

Toate modalitatile prin care poti interactiona cu el si cu echipa lui, toate modalitatile prin care ti se ofera sansa sa fii membru activ in comunitate, toate modalitatile prin care cei care cred in el il pot sprijini in campania politica si -citez- „are willing to lend their time and their talents to keep changing our country for the better”.

Revenind in Romania, blogurile politicienilor romani au neaparata nevoie de cateva elemente de marketing de baza, pe care o sa le enumar in randurile care urmeaza. Mentiunea este ca un blog de politician are un scop bine definit: acela de a pastra legatura cu oamenii pe care ii reprezinta. Probabil ca blogul de politician, alaturi de blogul de artist, este pe prima treapta in conceptul de construire de comunitate pe internet. Nu e un hobby, nu e o pasiune ascunsa, nu e pentru familie si prieteni apropiati.

Email marketing

Politicienii trebuie sa le ofere cititorilor posibilitatea de a se abona la un newsletter. Cea mai eficienta metoda de comunicare online, indiferent de cat de bine se dezvolta Facebook sau de cat de populare sunt blogurile, ramane newsletter-ul. Baza de date este, sau ar trebui sa fie, un obiectiv primordial pentru orice blog de politician.

Social Sharing

Butoanele de Share/Like/Tweet nu trebuie sa lipseasca de pe niciun site/blog de campanie electorala. Politica este un domeniu care ii provoaca pe oameni sa fie vocali, sa isi expuna punctul de vedere. Trebuie sa le pui la dispozitie toate instrumentele prin care acestia pot transmite informatia primita de la tine catre prietenii lor, catre comunitatile lor.

Implicare activa

Din nou, politicianul este o persoana in care crezi si pe care il sustii activ. Votul pentru presedinte/primar este diferit de votul de la Romanii au Talent si are implicatii emotionale mult mai mari. Initiativa de voluntariat de pe blogul lui Obama este cel mai bun exemplu de activare a comunitatii. Un exemplu la fel de bun, in Romania de data asta, l-a oferit un candidat independent, Nicusor Dan, care reusit sa mobilizeze sute de voluntari acum cateva luni folosindu-se de retelele sociale si de bloguri.

E-commerce

Le oferi oamenilor posibilitatea de a-si arata sustinerea si de a se mandri cu votul lor. Obama a profitat de pozitia primului presedinte de culoare al SUA si de sustinerea uriasa pe care a avut-o in campania electorala si a oferit comunitatii toate materialele de BTL necesare (tricouri, cani, brelocuri etc). Si cand spun ca a profitat o spun in sensul bun al cuvantului.

Grafica impecabila

Revin la aspectul grafic al site-ului presedintelui american si va dau un singur exemplu de tema WordPress premium, care costa 40$. Comparati aceasta tema, ca aspect, cu orice site/blog de politician din Romania si o sa va dati seama cat de departe suntem de ce ar trebui sa fie un blog de politician de fapt (chiar si numai din acest punct de vedere).