Un avocat se poate dovedi a fi mai mult decat util in anumite situatii pe care le intampinam de-a lungul vietii. Spre exemplu, atunci cand te afli la locul de munca si stii ca esti neindreptatit, poti apela cu incredere la un avocat in dreptul muncii.

Cand apelezi la un avocat in dreptul muncii?

Este nevoie de un avocat in dreptul muncii in momentul in care un angajator sanctioneaza disciplinar angajatii sau cand acestia sunt in pericol de a-si pierde locul de munca sau salariul. Intr-o astfel de situatie, procentajul de castig este mult mai mare in randul angajatilor. Prin urmare, daca te confrunti cu o astfel de situatie neplacuta, atunci nu ezita si programeaza acum o consultanta cu un avocat online. Alege un profesionist pentru cazul tau, si cu siguranta vei avea castig de cauza.

Ce inseamna solutionarea pe cale amiabila?

Ei bine, chiar si in aceasta situatie ai nevoie de un avocat. Aceasta solutie implica gasirea unui numitor comun, astfel incat ambele parti sa aiba de castigat. Departamentul de resurse umane al companiei ar trebui sa fie un liant intre angajator si salariat, care sa impiedice aparitia unui conflict de munca.

Ai nevoie de multi bani pentru un process de dreptul muncii?

In unele cazuri, costul acestui proces poate fi zero in cazul in care te prezinti singur si nici nu ai nevoie de o expertiza. O expertiza simple porneste de la 1500 RON si daca este cava mai complexa poate ajunge chiar si la 6000 RON. In rest, nu trebuie sa platesti tot felul de taxe de timbre si alte cheltuieli pentru ca in dreptul muncii nu exista asa ceva.

Arunca o privire in tabloul avocatilor pentru a vedea ce onorarii trebuie platite unui avocat specializat pe acest domeniu. In general, onorariile sunt destul de mici. Chiar si atunci cand salariatul se prezinta singur, tot are sanse foarte mari sa castige procesul. Mai ales in situatia in care este vorba de abuzuri clare si stie cu exactitate ce vrea.

Ce pasi trebuie sa urmezi daca vrei sa dai in judecata firma la care lucrezi?

Inainte de a face orice altceva, este esential sa aduni suficiente probe pentru dosar. Pot fi folosite atat probe audio cat si probe video, daca instanta admite astfel de dovezi. Poti cere chiar si confidentialitatea lor, ceea ce inseamna ca le va vedea doar judecatorul. In functie de caz, vei avea la dispozitie o anumita perioada de timp in care poti da in judecata compania la care lucrezi.

Pentru despagubiri si drepturi salariale, ai la dispozitie trei ani. Pentru o a contesta o sanctiune primita, ai la dispozitie 30 de zile. Odata depasite aceste teremene, nu vei mai avea dreptul de a actiona in instanta. Pentru a da in judecata o firma, va trebui sa faci o cerere in care sa descrii cu lux de amanunte ce s-a intamplat. Aceasta cerere trebuie depusa la tribunal in doua exemplare.

Apoi, va trebui sa pregatesti pentru firma o lista cu toate documentele pe care vrei sa le dea instantei, ca sa probeze ceea ce tu sustii. Acestea documente includ contractual colectiv de munca, regulamentul intern, decizii sau hotarari care au fost incalcate, etc. In cazul in care compania nu vine cu aceste documente, acest lucru reprezinta o recunoastere a faptului ca tot ceea ce ai declarat tu este adevarat.