De câte ori ajung la evenimente la care participă oameni de la Google România, sau de câte ori mă văd cu Bogdana, încerc să aflu când vine Youtube în România. Niciodată nu aflu nimic concret, dar stiu sigur că se va întâmpla. Motivul pentru care sunt atât de curios este foarte simplu şi îl voi detalia în rândurile care urmează, pentru că e foarte important pentru orice artist sau creator de conţinut de orice fel din România (mă rog, cu excepţiile de rigoare).

Posibilitatea de a câştiga bani din Youtube

Programul pentru parteneri Youtube se adresează creatorilor de conţinut video din întreaga lume (momentan România nu face parte din acest context, din păcate) şi are rezultate bune. Săptămâna trecută, Nikesh Arora, Senior VP la Google, declara că în acest moment există câteva mii de parteneri Youtube care câştigă sume cu şase zerouri anual din Youtube.

Făcând un calcul simplu şi urmând o logică elementară, asta ar însemna că mai există alte câteva zeci de mii de parteneri care câştigă sume cu 4 şi 5 zerouri şi poate alte zeci de mii de utilizatori care câştigă nişte mii de euro anual din Youtube.

Şi în contextul ăsta vă aduc aminte de:

Charlie bit my finger, celebrul viral care acum a ajuns la aproape 500 milioane de vizualizări şi care a adus familiei celor doi copii vreo 150,000 lire sterline de la Youtube doar în primul an.

Lily’s Disneyland surprise, cu o reţetă puţin diferită, a adus mamei fetiţei care apare în clip în jur de 10,000 lire sterline de la Youtube şi posibilitatea de a colabora cu Disney, care îşi dorea să includă clipul într-o campanie de promovare Disneyland şi care ar fi făcut o propunere financiară de aproximativ 100,000 lire sterline.

Jacob, Get Off The Xbox 360, un alt viral care acum a ajuns la peste 18 milioane de vizualizări, a generat câştiguri de peste 10,000 lire sterline de la Youtube pentru Jamie Hagan, sora băieţelului care apare în clip şi cea care a flimat şi care mai apoi a urcat clipul pe Youtube.

David after dentist, clipul cu puştiul ameţit de anestezia primită la stomatolog, care a ajuns acum la peste 100 milioane de vizualizări, a adus familiei respective 100,000 lire sterline de la Youtube doar în primul an.

… şi sunt doar câteva exemple.

Menţiunile sunt următoarele:

Banii de la Youtube se câştigă printr-un mecanism care nu a fost făcut niciodată public şi care nu poate fi calculat doar în funcţie de numărul de vizualizări ale clipurilor. Din câte înţeleg, e un sistem în care câştigurile cresc proprorţional cu numărul de vizualizări (snowball earnings) şi cu alţi indici de performanţă ai clipului. Important e că ne putem face o idee urmărind exemple precum cele de mai sus.


E greu de crezut că un clip destinat publicului vorbitor de limba română va putea ajunge la câştiguri de 100,000 euro pe an de la Youtube, dar nu se ştie niciodată. Importante nu sunt sumele în acest moment. Important e că vom avea un sistem de monetizare video care deja funcţionează la nivel global


Pentru a putea câştiga bani din Youtube, conţinutul din clipurile tale trebuie să fie al tău de drept. Nu funcţionează cu cover-uri, spre exemplu şi nu funcţionează cu niciun fel de material pe care nu ai drepturi, decât în cazul în care ai cumpărat acel material şi poţi dovedi asta cu factură.

Eu în momentul ăsta mă gândesc la Creative Monkeyz şi celebrul lor serial Robotzi, care a strâns sute de mii de vizualiări de-a lungul timpului şi care cu siguranţă ar fi putut genera câştiguri bune din Youtube. Din păcate ei au ales să nu activeze pe Youtube şi nu ştiu dacă îşi vor schimba opţiunea când România va intra pe lista acceptată a partenerilor.

Posibilitatea de a monitoriza activitatea materialelor tale pe Youtube

ContentID este un sistem care face din Youtube, fără îndoială, reţeaua (aproape) perfectă de video sharing.

Cu ajutorul acestui sistem orice artist partener Youtube care îşi încarcă în cont propriile melodii, să zicem, va avea acces la orice tentativă de încălcare a drepturilor de autor, deci va vedea, în timp real, când un alt utilizator Youtube încarcă un clip care are pe fundal una dintre aceste melodii şi va putea acţiona în consecinţă anulând sunetul sau ştergând conţinutul respectiv.

În felul ăsta ar dispărea clipurile duplicat de pe Youtube şi ar fi un pas în faţă în reglementarea drepturilor de autor pe internet.

Posibilitatea de a aplica la programul destinat ONG-urilor

Youtube nonprofit program este un sistem special dependent de Google for nonprofits program, prin care proprietarii de ONG-uri primesc gratuit cupoane de publicitate în Adwordslicenţe gratuite pentru Google Earth Pro şi Maps API Premier, o reducere de 40% la Google Apps for Business şi alte facilităţi tehnice în Youtube şi nu numai.

Nu ştiu dacă acest program ar deveni disponibil odată cu Youtube România, dar cu siguranţă ar fi un pas înainte în proces.