Greutatea, unul dintre factorii care influenţează apariţia mesajelor pe News Feed, se aplică şi diferitelor tipuri de conţinut pe care le publicăm pe Facebook. Şi în funcţie de numărul de reacţii venite de la utilizatori, din punct de vedere al acestei greutăţi, pe Facebook primează imaginile. Ne plac pozele mult şi reacţionăm în consecinţă.

Recent, însă, Facebook a mai făcut nişte schimbări în algoritm şi, conform unei monitorizări realizate de Social Bakers pe 47,783 de mesaje publicate de paginile de companie în ultimele trei luni, reach-ul organic al diferitelor tipuri de conţinut a tot fluctuat, conform imaginii de mai jos:

Concluzia, bazată exclusiv pe acest grafic, este că, pe de-o parte din cauza numărului uriaş de imagini încărcate pe Facebook în ultimul an, greutatea acestora începe să scadă în reţea, iar pe de altă parte Facebook încearcă să ridice puţin greutatea mesajelor simple text.

Ce-i drept, în ultima vreme am observat şi eu pe profilul personal o creştere semnificativă a numărului de reacţii pe mesajele care nu conţineau decât text (fără link, fără poză). Şi mi-a părut bine la momentul ăla, pentru că se merge în direcţia dezbaterilor şi a discuţiilor mai complexe.


Mai e un fenomen pe care e bine să-l înţelegem acum. Sunt tot mai multe companii care îşi fac pagini pe Facebook, iar asta va duce, inevitabil, la un reach organic tot mai mic în timp, pentru că pe News Feed nu pot intra mai multe mesaje pe acelaşi spaţiu (mă gândesc că ar fi o idee bună să se treacă la două coloane de conţinut şi aici). Soluţia pentru a rămâne la un reach organic constant ar fi să crească şi timpul mediu petrecut de utilizatori în reţea, timp care acum e undeva la 15 minute pe zi. Rămâne de văzut.

Ştiu, ideal ar fi ca toate mesajele publicate pe o pagină de Facebook să ajungă, cumva, pe NewsFeed-urile tuturor fanilor paginii respective, dar nu se poate, pentru că nu asta e ideea reţelei de socializare. Tineţi cont de factorii care influenţează apariţia pe News Feed a mesajelor şi experimentaţi mult cu tipurile de conţinut.

Există acum linkul Get Notifications, prin care orice fan al unei pagini poate primi o notificare de fiecare dată când pagina publică un mesaj nou, dar va trebui să-i convingeţi pe fani să apese acel link şi nu va fi uşor deloc. Având în vedere că fiecare utilizator de Facebook urmăreşte câteva zeci de pagini, ar fi destul de stresant să primească notificări de la fiecare.

Este important să vă reluaţi mesajele din ultima lună, spre exemplu, să vedeţi care au avut cele mai multe reacţii, să stabiliţi aşa nişte referinţe şi să continuaţi în direcţia cea mai eficientă.


Pentru mai multe sfaturi şi pentru analize detaliate asupra tipurilor de conţinut care generează reacţii pe Facebook, vă invit la Social Media School. Următoarea ediţie se va desfăşura la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor.