Acest oras, fosta capitala a uneia dintre cele sapte provincii ale Regatului Galitiei si cuibarit in Rias Altas, este unul dintre orasele cu cea mai lunga istorie din tara. Exista multe lucruri de vazut in Betanzos si, desigur, este o oprire recomandata intr-un tur al provinciei A Coruna.

Cunoscut si sub denumirea de Betanzos dos Cabaleiros, un nomenclator care are diferite teorii, centrul sau istoric a fost declarat Sit Istoric-Artistic in 1970. Desi populatia nu ajunge la 15.000 de locuitori, Betanzos a primit titlul de oras in 1465. Si da, sunt unul dintre cei care tot vorbeste despre Betanzos ca pe un „oras”, asa ca scuze anticipate.

Betanzos se afla in inima Rezervatiei Biosferei Marinas Corunesas e Terras do Mandeo si are o mare traditie agricola, printre care se remarca anumite soiuri de cartofi si celebra varza Betanzos.

Considerat capitala gotica a Galitiei, orasul are unul dintre cele mai bine conservate centre istorice din regiunea mea. Betanzos a fost un loc in care au trait un numar mare de familii nobiliare, precum si, mai tarziu, familii illustre, ceea ce a rezultat intr-o vasta mostenire culturala si arhitecturala, ceea ce inseamna ca astazi sunt multe de vazut in Betanzos. Asa ca vino cu mine, iti voi arata.

Betanzos, leagan al istoriei si traditiilor

Povestea lui Betanzos este greu de scris . Potrivit anumitor legende, ar fi putut fi fondata de Breogan, miticul rege celtic, dar adevarul este ca nu exista nicio documentare despre ea pana in epoca romana, desi, fara indoiala, perioada medievala este cea mai mare splendoare a orasului.

Din vechea cetate Betanzos se mai pastreaza parti din zid si cateva usi de acces. Era cunoscut pentru descendenta sa si dintre toate  Casa Andrade este cea mai faimoasa, al carui reprezentant cel mai important a fost Fernan Perez de Andrade, numit si O Boo ( Bunul ), un om iscusit si mare strateg care in secolul al XIV-lea. aliat cu revolta nobiliara a lui Enrique de Trastamara impotriva regelui Pedro I.

A vorbi despre istoria orasului duce la a vorbi despre sarbatorile si traditiile sale, cum ar fi Targul Medieval Franc. Vizitarea Betanzos in timpul Targului Medieval ofera ocazia de a asista la tot ce trebuie vazut in Betanzos ca si cum ar fi dintr-o alta epoca, cu spectacole care pun in valoare mostenirea culturala si amintesc de secolele de istorie din Betanzos.

Globul din Betanzos

Daca exista ceva de vazut in Betanzos care este cu adevarat ciudat, acesta este traditia Globului, un imens aerostat de hartie fara pilot care este lansat catre soarta sa. Prima marturie a lansarii sale dateaza din 1814, cand regele Ferdinand al VII-lea s-a intors din Franta dupa razboiul de independenta.

Lansarea balonului, de atunci, a devenit un eveniment pentru sarbatori politice, dar in acelasi timp a fost integrat ca parte a punctului culminant al festivitatilor San Roque, inca din anii 30.

Desi creatorii baloanelor uriase au fost diversi, de-a lungul timpului aceasta traditie a fost asumata de Claudino Pita Pandelo, cel care a proiectat balonul definitiv si, pana astazi, succesorii sai sunt cei care perpetueaza opera.

Balonul poate avea o suta douazeci de kilograme de hartie, douazeci si cinci de metri inaltime si cincizeci de circumferinta si este alimentat de paie arse. In plus, este decorat de artisti care creeaza un fel de cronica anuala pe sfera sa.

In fiecare 16 august la 12 miezul noptii, El Globo este lansat in fata a peste cincizeci de mii de oameni . Este un moment de mare emotie pentru locuitorii din Betanzos, de mare senzatie intre aplauze si sunet de clopote.

The Caneiros

Acest pelerinaj sau festival fluvial este un alt dintre lucrurile de vazut in Betanzos, cu o vechime de peste 140 de ani si care a venit sa inlocuiasca un alt festival anterior, Romeria do Campon das Casas, care a incetat sa mai fie celebrat cand capela cultului a disparut.

Os Caneiros isi ia numele de la o tehnica straveche de pescuit, iar in mod traditional raul Mandeo este preluat in barci in fiecare 18 si 25 august. Mananci si bei cu prietenii sau familia si mai tarziu te intorci pe rau, sarbatorind. Sunt si cei care fac poteca pe jos pana la Campo dos Caneiros, unde are loc marea petrecere si unde traditia este sa purtati mov sau sa va colorati hainele cu vin.

Tur al locurilor de vazut in Betanzos

Ce locuri trebuie vizitate in Betanzos? Poate asta variaza de la o persoana la alta, dar iti propun un itinerar cu ceea ce mi se par a fi cele mai emblematice sau reprezentative situri si care sunt cele marcate pe harta de mai sus. Sa incepem!

Ponte Vella si Porta da Ponte Vella

Aceasta este una dintre vechile 5 usi de intrare in oras si, pe podul fluviului Mandeo, a fost taxata poarta de taxare care dadea acces la acesta. Era un traseu legat de Calea Engleza.

Strada Fonte da Unta

O strada abrupta, cu balcoane din lemn de diferite culori, care gazduiesc niste locuinte fermecatoare si baruri tapas.

Piata Irmans Garcia Naveira

Este fara indoiala cea mai importanta piata de vazut din Betanzos, un punct de intalnire pentru locuitorii sai si centrul de activitate al orasului.

Fratii Garcia Naveira au fost doi frati care au emigrat in Argentina in jurul anului 1870 si care au reusit sa dobandeasca o avere care a ajutat la infiintarea mai multor lucrari sociale in Betanzos.

In aceasta piata se afla unele dintre cele mai frumoase case cu balcon de vazut in Betanzos, cutia muzicala si biserica si manastirea Santo Domingo, care se remarca prin manastirea sa, altarele sale si turnul baroc de unde este lansat faimosul balon. Betanzos.

In piata se afla si fantana Diana Vanatoarea , inaugurata in 1867 si imitand Diana de Versailles la Luvru.

In sfarsit, vechiul Colexio de Orfas, intr-un colt al pietei, unde erau adunate, ingrijite, educate si pregatite pentru casatorie fete orfane.

Cele sapte provincii

O oprire interesanta pentru a vizita vechile sapte provincii ale Regatului Galitiei, reprezentate sub forma de picturi murale cu stemele fiecareia dintre ele.

Graare din Betanzos

Desi nu sunt la fel de cunoscute ca cele din Combarro, acest set de horreos recuperate situat pe Paseo de La Galera aduce un omagiu vechilor horreos folosite de tarani.

Plaza Constitutiei

O alta dintre cele mai emblematice piete de vazut in Betanzos si care include Fundatia artistica CIEC , Pazo de Bendana (secolul al XV-lea, sediul Trezoreriei), Turnul Municipal (secolul al XVI-lea) si biserica Santiago, dintre care, in mod curios, Turnul nu face parte din el, desi este atasat. Porticul bisericii este inspirat de Porticul de la Gloria din Santiago de Compostela.

In aceeasi piata, in plus, se afla si primaria din Betanzos, care se remarca prin balcoanele care atarna de o fatada frumoasa.

Biserica Santa Maria de Azogue

Aceasta biserica, declarata Bun de Interes Cultural, este in stil gotic si a fost construita tocmai intre secolele al XIV-lea si al XV-lea de catre Fernan Perez de Andrade. Iese in evidenta crucea de piatra a pietei, unde se pare ca a stat candva Federico Garcia Lorca.

Biserica San Francisco

O alta biserica in stil gotic unde se pot vedea diverse reprezentari ale mistretului, atat in ​​interior, cat si in exterior, un animal caracteristic liniei Andrade (de fapt, mormantul lui Fernan Perez de Andrade se afla in aceasta biserica).

Biserica San Francisco este una dintre cele mai importante de vazut din Betanzos, datorita istoriei sale, locatiei sale strategice si arhitecturii sale.

Plaza Fernan Perez de Andrade „O Boo”

Alaturi de bisericile anterioare se afla aceasta mica piata in care apare din nou numele Andradelor si care este incununata cu case joase cu balcoane colorate in perfecta stare. Poate una dintre cele mai frumoase – dupa parerea mea – de vizitat in Betanzos.

Abatorul din Betanzos

Daca va place modernismul, vizitati vechiul abator din Betanzos, in functiune intre anii 1901 si anii 70, cu un frumos stil Art Deco. Astazi functioneaza ca centru civic.

Alte locuri de vazut in Betanzos: Parcul Pasatempo

Fratii Garcia Naveira, despre care vorbesc mai sus, s-au ocupat de finantarea constructiei acestui parc, conceput ca o Gradina Enciclopedica alcatuita din fantani, iazuri, ceasuri, picturi murale, pesteri, labirinturi… care cauta sa recreeze calatoriile peste ocean.

In prezent, are doar o zecime din extensia sa initiala, dar este unul dintre siturile (in ciuda starii sale proaste de conservare) de vazut in Betanzos.

Tortila: icoana lui Betanzos

Nu am vrut sa mentionez tortilla pana in acest moment pentru ca, desi este unul dintre motivele pentru care ar trebui sa vizitezi Betanzos, nu cred ca este motivul principal. Este evident ca tortilla Betanzos este aproape o religie, dar a vorbi despre tortilla fara a mentiona marea mostenire istorica a orasului este aproape o crima.

Acestea fiind spuse, omleta traditionala Betanzos este fara ceapa si foarte rara, ceea ce nu e treaba mea, dar va pot oferi mai mult daca cereti. Strazile fara margini din Venela Campo si Travesia Progreso sunt pline de mici baruri si cantine pentru a iesi la vinuri, la o tapa sau o portie de tortilla.

Aleea mitica din Betanzos, tapas si tortilla

Tortila traditionala de la Betanzos, usor umpluta

Ce sa vezi langa Betanzos

Ca Fragas do Eume

La o aruncatura de bat de Betanzos se afla As Fragas do Eume, unul dintre cele 6 parcuri naturale din Galicia si care merita vizitat. Daca va place drumetiile, luati nota.

Marinas Corunesas si Terras do Mandeo

Betanzos, impreuna cu alte 17 municipalitati, alcatuiesc un spatiu care este o Rezervatie a Biosferei care se remarca atat prin mostenirea naturala, cat si culturala.

Alte locuri de vizitat in apropiere

Inclus intr-un alt strat al hartii, adaugati aceste locuri din apropiere de Betanzos la lista dvs. daca aveti mai mult timp in zona:

 • Belvedere si Sanctuarul A Espenuca.
 • Podul medieval din Roibeira.
 • Pazo de Marinan.
 • Biserica San Nicolao de Cis.
 • Pontedeume si Fragas do Eume.
 • Castelo de Santa Cruz si cat suntem aici, nu uitati sa vizitati orasul A Coruna.

ARTICOLE DIN GALICIA PE PROVINCI

PROVINCIA PONTEVEDRA

 • Ce sa vezi in Pontevedra (provintie si oras)

➣➣➣➣➣ Vigo

 • Ce sa vezi si sa faci in Vigo
 • Unde sa mananci in Vigo

Special RIAS BAIXAS

 • Ce sa vezi in Rias Baixas : traseu complet
 • Ce sa vezi in Combarro, orasul granarelor
 • Ce sa vezi in Cambados, leaganul Albarinoului
 • Vizitati cramele din Cambados: recomandari
 • Ce sa vezi in Sanxenxo, cel mai popular oras din Galitia
 • Ce sa vezi in O Grove, capitala fructelor de mare
 • Unde sa mananci in O Grove
 • Hotel de lux Talaso Atlantic
 • Ce sa vezi in Baiona, oras medieval
 • Ce sa vezi in Tui, traditie evreiasca
 • Traseu de-a lungul Mino: intre Spania si Portugalia
 • Lalin: Kilometrul zero al Galitiei
 • Ce sa vezi in Cotobade

Speciale INSULELE CIES – ONS – SALVORA

 • Vizitati Insulele Cies: barca, camping, permis si multe altele
 • Ce sa vezi in Insulele Cies, rezervatie si harta
 • Excursie la Insulele Cies: pregatiri
 • Vizitati insula Salvora: ghid complet
 • Vizitati insula Ons : ghid practic (camping, permis, barca…)
 • Cum sa mergi la Ons cu barca: optiuni + informatii

🌀 PROVINCIA LUGO

➣➣➣➣➣ Orasul Lugo

 • Ce sa vezi in Lugo (intr-o zi sau mai multe)
 • Unde sa mananci in Lugo

➣➣➣➣➣ provincia Lugo

 • Ce sa vezi in Marina Lucense : traseu complet
 • Ce sa vezi in Monforte de Lemos (Ribeira Sacra)
 • Ce sa vezi in Chantada (Ribeira Sacra)
 • Ce sa vezi in A Fonsagrada
 • Casa Rurala: A Fervenza
 • Plaja Catedralelor: Informatii si rezervari
 • Ce sa vezi in Viveiro (si in apropiere)
 • Cele mai bune plaje din Viveiro
 • Fucino do Porco: rezervare, traseu si informatii practice
 • Ce sa vezi in Piornedo, orasul pallozas
 • O Cebreiro, satul de pallozas, zapada si Camino de Santiago
 • Triacastela: Camino de Santiago
 • Ce sa vezi in Sarria (Camino de Santiago)
 • Portomarin (Camino de Santiago)

🌊 PROVINCIA A CORUNA

 • Ce sa vezi in A Coruna (provincia)
 • Cele mai bune plaje din A Coruna

➣➣➣➣➣ Orasul A Coruna

 • Ce sa vezi in A Coruna in doua zile
 • Ce sa faci in orasul A Coruna

➣➣➣➣➣ Santiago de Compostela

 • Ce sa vezi in Santiago de Compostela 
 • Santiago de Compostela intr-o singura zi
 • 10 colturi secrete in Santiago
 • Ce sa faci in Santiago de Compostela
 • Unde sa mananci in Santiago
 • Ce sa vezi langa Santiago
 • 5 planuri ieftine in Santiago

Special TO COSTA DA MORTE (A Coruna)

 • Ce sa vezi in Costa da Morte
 • Cele mai bune plaje din Costa da Morte
 • Unde sa mananci in Costa da Morte
 • Unde sa dormi in Costa da Morte
 • Ce sa vezi in Muxia
 • Ce sa vezi in Camarinas
 • Ce sa vezi in Fisterra
 • Ce sa vezi in Malpica
 • Ce sa vezi in Carballo
 • Ce sa vezi in Caion
 • Camino de Santiago spre Fisterra si Muxia
 • Ce sa vezi in Rias Altas
 • Ce sa vezi in Padron
 • Ruta de la Pedronia la Padron
 • Ponte Maceira (unul dintre cele mai frumoase sate din Spania)
 • Ce sa vezi in Noya
 • Vizitati Hidroelectrica Tambre, bijuterie modernista
 • AVC: poarta spre Compostela
 • As Pontes de Garcia Rodriguez
 • Ce sa vezi in Betanzos
 • Ce sa vezi in Pontedeume
 • Vizitati As Fragas do Eume
 • Ce sa vezi in Cedeira
 • San Andres de Teixido
 • Ce sa vezi in Ortigueira
 • Estaca de Bares – ce sa vezi + harta
 • Ce sa vezi in Espasante
 • Stancile Loiba: traseu
 • Trasee de drumetii in A Coruna
 • Ce sa vezi in Arzua

🐙 PROVINCIA OURENSE

 • Ce sa vezi in Ourense (oras si provincie)
 • A Veiga: Destinatie unica pentru a vedea stele
 • Ce sa vezi in Valdeorras
 • Ce sa vezi in O Barco de Valdeorras
 • Ce sa vezi in Trives
 • Lobios si Baixa Limia: Ce sa vezi
 • Serra do Xures: HARTA si trasee de drumetii
 • Ce sa vezi in Celanova

Inchei aici compilatia de locuri de vazut in Betanzos si in apropiere . Sper ca sunteti incurajat sa planificati un traseu prin Rias Altas si sa includeti acest oras printre locurile de vizitat.

Faceti clic pentru a evalua aceasta intrare!
(Voturi: 1 in medie: 5)