Continuand calatoria pe urmele marelui Camilo Jose Cela prin Alcarria castiliana, ajungem la Brihuega, despartit de Torija – care a fost prima noastra oprire si punctul de plecare al calatoriei lui Don Camilo – cu doar 15 km.

Fabrica Regala de Panza

Incepem vizita la Brihuega, in partea de nord a orasului, ne lovim in curand de fatada Real Fabrica de panos, un exemplu rafinat al industriei din secolul al XVIII-lea.

Din secolul al XIII-lea, populatia din Brihuega – situata langa valea prin care curge raul Tajuna – a fost dedicata productiei textile. Turmele de vite pasc linistite in aceasta gradina din Alcarria. Dupa sprijinul populatiei pentru cauza Bourbon in razboaiele pentru tron, Ferdinand al VI-lea a decis sa-si rasplateasca locuitorii cu intemeierea fabricii.

A fost construita intr-o incinta cu ziduri si a devenit una dintre cele mai importante fabrici de panza din zona, avand o suta de razboaie. In timpul Razboiului de Independenta a fost jefuit de francezi, trecand in 1840 in maini private pana la izbucnirea razboiului civil.

Astazi, cea mai frumoasa parte a locului este gradina care se afla in spatele ei. Este un loc perfect pentru pensionare si are un punct de vedere care are vedere spre Valea Tajuna.

El Viajero – cum se numea Don Camilo in cartea sa – trebuie sa fi vazut o imagine similara in 1946. Campuri aurii se intindeau sub noi, cu petice de copaci verzi ici si colo. Poate ca la vremea aceea padurea a castigat jocul campurilor, dar cert este ca cerul parea la fel de albastru ca in dimineata aceea.

Biserica San Felipe

Am parasit feeria gradinilor si ne-am indreptat catre biserica romanica San Felipe din apropiere . Ridicata in secolul al XIII-lea, frumoasa sa fatada romanica de tranzitie a atras privirea lui Don Camilo.

Am intrat inauntru pentru a ne refugia de caldura dominanta. Biserica are 3 nave, despartite de cinci arcade sustinute de coloane luminoase. Unul dintre izvoarele cu apa sfintita parea foarte vechi. Am facut cateva fotografii si am iesit din nou in ziua calduroasa.

Usa cu lant

Ne apropiem de vechea Puerta de la Cadena, acces pe cele mai vechi strazi din Brihuega. Don Camilo, trecand pe aici, a scris urmatoarele:

« Langa han, calatorul gaseste Puerta de la Cadena, prin care intra in oras. Puerta de la Cadena are o nisa cu o Purisima, iar sub ea o piatra funerara din marmura alba pe care scrie: 1710-1910. Villa de Brihuega la al doilea centenar de memorabilul sau bombardament si asalt. Si mai jos, o alta tablita de piatra din care se intelege doar o parte. Calatorul copiaza scrisorile pe hartie. Dureaza mult, pentru ca uneori este gresit. Oamenii il inconjoara. Calatorul are o iluzie extraordinara ca il iau drept un savant »

De asemenea, am luat notite despre ceea ce explica ghidul nostru, dar fara a provoca nici un fel de curiozitate trecatorilor, dincolo de ceea ce a simtit un grup de batrani care au profitat de tonul puternic al vocii al ghidului nostru pentru a se alatura grupului si a invata ceva. mai mult din istoria propriului popor.

Este una dintre cele cinci usi care dadeau inainte acces in zona zidita a orasului. Puteti gasi inca cateva dintre crenelurile de piatra.

Plaza del Coso, pesteri si fantani

Coborand una dintre strazi ajungem la faimoasa Fuente de los Doce Canos. Aici apa curge inca proaspata, iar batranii isi amintesc legenda ca, daca o fata ar bea apa din cele douasprezece guri, si-ar gasi un sot bun. Niciuna dintre femeile din grupul nostru nu a facut-o. Imi imaginez ca ma tem ca este adevarat.

La cativa metri de fantana se afla Plaza del Coso, vechiul centru al vietii sociale din oras. Acum, aici se afla Primaria, cu fata la o cladire veche care a servit drept inchisoare pe vremea lui Carlos III.

Tot aici sunt vechile Pesteri Arabe, vechi de peste 1000 de ani. Coboram prin pesterile sale intunecate si racoroase, care mentin o temperatura constanta indiferent de cum este afara. In ele s-au pastrat in mod traditional mancarea, vinul si bauturile spirtoase. Ne-am dat seama de un vin bun depozitat acolo si am revenit la suprafata.

Casa lui Manu Leguineche

Una dintre casele din Brihuega mi-a atras atentia. Cu o fatada portocalie stralucitoare, are vedere la campuri si la castelul Piedra Bermeja. Aici, in asa-numita „Casa Gramaticilor”, marele Manu Leguineche si-a petrecut ultima etapa a vietii. Se spune ca casa i-a apartinut Margaritei de Pedroso, dragostea platonica a poetului Juan Ramon Jimenez. In plus, patratul ii poarta numele.

De la sfarsitul anilor optzeci, cel care, pentru mine, a fost unul dintre cei mai buni reporteri din istoria Spaniei, a petrecut perioade lungi aici.

Am profitat de faptul ca grupul mersese inainte sa observe casa in tacere. Mi-am imaginat un Leguineche absorbit de frumosul peisaj care il inconjura. Cu atatea de povestit, dar fara graba sa le faca. Contempland aceasta gradina alcarreno care este Brihuega, am simtit ca orice altceva ar putea astepta.