Leon poate sa nu fie unul dintre cele mai cunoscute si mai vizitate orase din Spania, dar tocmai acesta este unul dintre motivele pentru a-l vizita. Situat in nord-vestul Peninsulei Iberice si o oprire aproape obligatorie pe faimosul Camino de Santiago, calatorul se poate bucura de un numar bun de lucruri interesante de vazut in Leon.

Orasul care s-a nascut ca castre roman, este astazi un oras de aproximativ 130.000 de locuitori (fara a numara zona metropolitana) care are un numar bun de biserici importante, o catedrala impunatoare, alte cladiri atractive – din punct de vedere arhitectural -, o universitate care este a doua ca importanta din Castilla y Leon (dupa Salamanca), parcuri, muzee si multe si variate oferte de agrement.

Daca va aflati in Leon si doriti sa explorati orasul in profunzime cu un tur gratuit ghidat de un expert in oras, il puteti rezerva pe cel mai bun aici:

1. Catedrala Leon

Catedrala din Leon – al carei nume complet este Catedrala Santa Maria de Regla de Leon – este cea mai buna reprezentare a unei catedrale gotice in stil francez pe care o puteti gasi in Spania si unul dintre cele mai impresionante monumente de vazut in Leon.

Istoria locului este incitanta, pentru ca mai intai au existat aici, in urma cu aproximativ doua milenii, bai romane enorme , mai mari decat actuala catedrala.

Dupa bai, regele Ordono al II-lea a construit un palat regal, care in secolul al X-lea, si pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru victoria intr-o lupta importanta impotriva musulmanilor, a construit catedrala primitiva . Dupa ea urma sa soseasca cea romanica si, deja in anul 1205 , avea sa inceapa constructia actualei catedrale gotice.

Catedrala Leon are o fatada impresionanta, decorata cu un trandafir mare si multe vitralii colorate. Pe langa faptul ca vad interiorul catedralei, vizitatorii pot afla mai multe despre ea si pot vedea cateva dintre obiectele sale interesante si frumoase expuse in muzeu.

2. Casa Botines, de Gaudi

Maestrul Gaudi nu si-a lasat amprenta doar in Barcelona sau Catalonia, ci si-a raspandit arta si in alte locuri din geografia spaniola, precum Comillas (unde se afla El Capricho de Gaudi ) si Leon, unde se afla, fara indoiala, Casa Botines, unul dintre cele mai bune locuri de vazut in Leon, indiferent daca esti sau nu iubitor de modernism.

Construita intre 1891 si 1892, in timpul etapei neogotice a marelui Antonio Gaudi, a fost comandata de Simon Fernandez si Mariano Andres Gonzalez, reprezentanti ai Bancii Hispano-Coloniale din Barcelona. Din exterior, are aspectul accidentat al unei cetati medievale, dar Gaudi a fost de fapt inspirat de catedrala gotica din Leon.

3. Palatul Guzmanilor

Chiar langa Casa Botines se afla o alta dintre cele mai frumoase cladiri de vazut in Leon. Palacio de los Guzmanes este o constructie impunatoare a Renasterii care gazduieste sediul guvernului provincial din Leon. A fost construit in secolul al XVI-lea, proiectat de arhitectul Rodrigo Gil de Hontanon. I s-a ordonat sa o construiasca de catre bogata familie Guzman, una dintre cele mai influente din Leon la acea vreme.

4. Tapas si gastronomie din Leon

Fiind un oras bun din nordul Spaniei, iesirea la tapas este unul dintre cele mai bune lucruri de facut in Leon. Iar cea mai buna zona pentru a gusta gastronomia leoneza in portii mici este Barrio Humedo.

Barrio Humedo este numele dat orasului vechi Leon . De altfel, cultura populara spune ca i s-a dat acest nume pentru ca acolo se afla cea mai mare concentratie de baruri, pub-uri si taverne din oras. Evident, aici veti gasi si cele mai bune baruri tapas din oras. Cel mai bun mod de a afla care sunt ei este pur si simplu sa mergi din bar in bar, incercand delicioasele lor mezeluri (cum ar fi chorizo ​​​​tocat sau budinca neagra gustoasa), pastrav sau tocane. Nu-ti vine gura apa?

5. Muzeul Leon

Istoria Leonului se intinde pe o perioada de aproape doua milenii, asa ca este normal ca muzeul care ii este dedicat sa fie printre cele mai bune lucruri de vazut in Leon.

Museo de Leon este unul dintre cele mai mari si mai vechi muzee de istorie din Castilla y Leon. Colectia permanenta duce vizitatorii intr- o calatorie autentica in timp prin provincie. Obiectele expuse dateaza din Epoca Bronzului si Fierului si exista si artefacte din Las Medulas, vechiul sit roman de extractie a aurului.

Unde sa dormi in Leon

Daca sunteti in cautarea unui loc de dormit in Leon, va recomand Palacete Colonial. Aceasta unitate de cazare este situata in apropiere de centrul orasului si este excelenta pentru a vizita cele mai importante monumente de vazut in Leon. Personalul este prietenos, iar facilitatile sunt primitoare, complete si bine decorate. 

6. Manastirea San Marcos

O alta dintre cladirile care fac parte din mostenirea religioasa excelenta de vazut in Leon. De fapt, este una dintre bijuteriile Renasterii spaniole.

Complexul Manastirii San Marcos este format din manastirea insasi, care acum este Parador Nacional; o biserica veche, sfintita in 1541; si un muzeu arheologic fascinant. A fost un cadou de la Fernando el Catolico pentru orasul Leon.

7. Bazilica San Isidoro

Iar daca Manastirea San Marcos este una dintre bijuteriile Renasterii spaniole, Bazilica San Isidoro este o perla a romanicului, tot la nivel national.

Bazilica Colegiata Regala San Isidoro este o mare biserica romanica si un colegiu universitar chiar in afara orasului vechi, ocupand locul unei foste manastiri dedicate lui Don Pelayo si, inaintea acesteia, un templu roman. A fost sfintit in 1063 si are un Panteon Regal, acoperit cu fresce colorate impresionante, care i-au adus porecla de „ Capela Sixtina a Romanicii ”.

In plus, veti gasi aici si un muzeu complet de relicve religioase frumoase si valoroase si o biblioteca colegiala. In hotelul sau de lux, puteti lua masa printre manastirile antice si puteti privi curtea, dominata de fantani frumoase, din camera dumneavoastra.

8. Muzeul de Arta Contemporana din Castilla y Leon (MUSAC)

Daca sunteti iubitor de arta contemporana, trebuie sa includeti MUSAC in lista dvs. de locuri de vazut in Leon.

Muzeul de Arta Contemporana din Castilla y Leon gazduieste peste 1.650 de lucrari ale a peste 400 de artisti spanioli si leonezi, precum si internationali. Cele mai vechi lucrari dateaza din 1992, iar una dintre cele mai impresionante galerii ale sale este cea dedicata secolului XXI. Deschis publicului in 2005, a fost proiectat de arhitectii Luis Mansilla si Emilio Tunon, iar fatada sa este acoperita cu sute de foi de sticla de culoarea curcubeului, care se presupune ca imita culorile vitraliilor din Catedrala Leon.

9. Zidul roman din Leon

Daca vrei sa cunosti trecutul roman al orasului, zidurile lasate mostenire de una dintre cele mai puternice culturi din istorie ar trebui sa fie printre lucrurile tale de vazut in Leon.

Astazi, aceasta fortificatie impresionanta, care incorporeaza si cateva urme medievale, delimiteaza centrul istoric al orasului si este unul dintre cele mai bine conservate ziduri romane din Spania.

10. Plaza Mayor

Ca si in atatea orase spaniole, Plaza Mayor este centrul nervos al Leon.

Aici este obisnuit sa-i gasesti pe leoneni plimbandu-se, stand de vorba sau luand o bautura langa un decor de o mare frumusete, din moment ce un numar mare de cladiri frumoase il privesc, printre care se remarca Cladirea Mirador sau Consistoriu, de arhitectura baroca, si pe care Prezinta doua turnuri dreptunghiulare terminate cu capiteluri.

Plaza Mayor a fost marele centru comercial al Leonului in Evul Mediu si pana in secolul al XIX-lea , infiintand o piata de doua ori pe saptamana si cu existenta a tot felul de magazine in arcadele sale. Astazi, piata inca exista, avand loc in fiecare miercuri si sambata. Daca va puteti face vizita sa coincida cu una dintre aceste zile, nu ezitati sa veniti, deoarece este unul dintre cele mai bune locuri de vazut in Leon pentru a lua pulsul orasului.