In era Covid-19, start-up-urile au fost nevoite sa-si adapteze planurile pentru a obtine stabilitate. Acest lucru a insemnat sacrificarea cresterii rapide si inlocuirea acesteia cu o tinta de crestere masurata si o economie unitara pozitiva. Pentru a face fata acestui nou scenariu, startup-urile au trebuit sa devina ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de startup-uri camel. In acest articol va explicam ce sunt acestea si caracteristicile lor. 

Ce este un startup Camel?

Pandemia loveste puternic industria emergenta. Multe afaceri ies din afaceri. Firmele de capital de risc vor continua, fara indoiala, sa caute urmatorul mare startup, dar va fi mult mai dificil sa se asigure finantare decat inainte. Acele startup-uri care nu s-au adaptat inca la mentalitatea de camila, este timpul sa o faca.

In vremuri in care economia poate parea un desert, fara nicio finantare, este esential ca companiile sa isi poata mentine activitatea in mod independent. Nu e nevoie de apa, ca sa zic asa.

Pentru noile startup-uri, imitarea modurilor camilelor functioneaza ca o manusa. Aceste animale se adapteaza la toate tipurile de clima si sunt capabile sa supravietuiasca fara hrana sau apa luni de zile. Ei acorda prioritate durabilitatii si, prin urmare, supravietuirii de la inceput. Ele echilibreaza cresterea si fluxul de numerar. Aceste organizatii sunt cunoscute ca startup-uri camel.

Startup-urile Camel vor putea supravietui in fazele desertului, unde finantarea este putina si trebuie sa subziste din propriile venituri. De asemenea, pe de alta parte, vor putea valorifica o oportunitate atunci cand va veni. Nu este ca trebuie sa renunte la finantarea privata, dar ei aleg cand sa o foloseasca.

Noua mentalitate a startup-urilor camel

Start-up-urile trebuie sa cheltuiasca mai multi bani decat castiga pentru a dezvolta un produs nou pentru a incepe sa castige clientii.

Inceputurile inseamna pierderea de bani in mod constant, chiar si dupa achizitionarea de clienti si generarea de venituri. Acest lucru se datoreaza faptului ca, la inceput, costurile fixe sunt de obicei foarte mari, iar vanzarile sunt prea mici pentru a acoperi costurile de exploatare.

Pentru a face fata acestei situatii, organizatiile cheltuiesc capital pentru a atrage noi clienti. Un startup poate avea un model de afaceri bun, dar va avea si un flux de numerar negativ pana cand va atinge un volum suficient de vanzari pentru a-si sustine operatiunile si a deveni profitabil.

Startup-urile din Silicon Valley au un obiectiv comun: sa acorde prioritate cresterii in detrimentul profitabilitati . Acest lucru creste nevoia de fonduri de risc pentru supravietuire si doar doua rezultate pot fi atinse: succes total sau esec rasunator.

Startup-urile Camel ne amintesc ca exista si alte posibilitati. Desi scopul final ramane cresterea rapida, acestia au obiective mai realiste, cum ar fi gestionarea costurilor si perceperea unui pret rezonabil pentru un produs.

Desi multi dintre acesti antreprenori profita de internet pentru a se extinde si a atinge rate de crestere de invidiat, scalabilitatea lor nu va fi la nivelul startup-urilor din Silicon Valley. In schimb, se concentreaza pe cresterea durabila din prima zi si impiedica curba numerarului sa se scufunde atat de disproportionat.

Caracteristicile unui startup Camel

Luand in considerare cele mentionate mai sus, putem rezuma caracteristicile unui startup camel in sase:

Reduceti-va costurile

Pe langa faptul ca costurile sunt foarte bine planificate, costurile de exploatare trebuie reduse semnificativ. Noile angajari trebuie sa fie justificate de cresteri ale veniturilor si operatiunilor. Profitarea de costuri si gestionarea nivelurilor de cheltuieli vor trebui combinate.

Ei taxeaza pentru valoarea adaugata

Din prima zi, aceste tipuri de companii se concentreaza pe intrarea prin valoarea adaugata a produselor lor. Pana cand nu incep sa isi taxeze clientii, nu incearca sa-si creasca cota de piata. Deci, serviciul dvs. monetizeaza de la inceput.

Nu toate sectoarele isi pot permite sa realizeze acest punct, deoarece numai acele industrii in care valoarea adaugata este importanta si unde exista diferentiere a produselor si concurenta mica pot face acest lucru.

Ei apeleaza la finantare cand vor

Nu inseamna ca ei evita capitalul de risc. Dupa cum am explicat anterior, un startup de camila nu respinge posibilitatea finantarii. Este adevarat ca au mai putina nevoie de ele si, prin urmare, le vor folosi pentru a creste si nu pentru a supravietui. De fapt, ei aleg adesea de la cine sa accepte si cand.

Sunt pregatiti pentru amenintari

Ei nu sunt doar pregatiti pentru crize precum cea actuala din cauza pandemiei. Startup-urile Camel se afla intr-un mediu in care amenintarile pot veni din orice front. Pe masura ce sunt constienti de acest lucru, sunt pregatiti si investesc in asta. Cand detecteaza o situatie de risc, stiu si sunt capabili sa actioneze rapid.

Diversificarea modelului de afaceri

Au un portofoliu larg. Toate produsele si serviciile lor sunt variate, la fel ca si zonele geografice in care isi desfasoara activitatea. In general, acest lucru este de obicei descurajat pentru antreprenori, deoarece li se cere un focus, dar aceste tipuri de companii se diversifica sub un criteriu si cu un obiectiv.

Au un ochi pe termen lung

Drumul pentru a gasi oaza poate fi foarte lung si ei sunt constienti de acest lucru, va necesita rabdare si rezistenta. Pe termen lung ii va ajuta sa castige cursa, iar mentalitatea de supravietuire ii va face sa se intample.