In ultimii ani, progresul tehnologiei a facut ca companiile care doreau sa ramana competitive au fost nevoite sa se adapteze la noile solutii care apareau si contribuie la imbunatatirea managementului.

Dar acest lucru nu a fost insotit de pregatirea ulterioara a angajatilor in aceasta problema. Astfel, odata cu automatizarea, digitalizarea si globalizarea, exista un grup de lucratori care vor fi afectati de o calitate mai scazuta a locurilor de munca. 

De aceea este esential ca companiile, in functie de noile tehnologii pe care le adopta, sa ia masuri pentru ca angajatii lor sa fie pregatiti corespunzator si sa poata contribui cu acele cunostinte la dezvoltarea interna.

Cum putem face fata si rezolva deficitul de formare in TIC?

Una dintre cheile pentru companii trebuie sa fie dezvoltarea unei tranzitii progresive intre locurile de munca care vor disparea si cele care vor fi create cu invatare continua. Distrugerea locurilor de munca nu ar trebui sa fie consecinta acestei evolutii, deoarece noi profesii vor aparea in proportie similara si trebuie sa fie pregatite pentru aceasta. 

TIC-urile au revolutionat piata muncii si formarea trebuie sa mearga mana in mana cu aceste schimbari. Prin urmare, trebuie sa instruim studentii in ceea ce vor avea nevoie in viitor pentru a realiza o munca de calitate, care este de valoare pentru companie.

De asemenea, este convenabil in vremurile in care traim sa facem predarea mai flexibila, eliminand barierele spatiu-temporale dintre profesor si elev, astfel incat elevii sa aleaga modul in care doresc sa interactioneze. Daca ne asiguram ca studentul este capabil sa se antreneze rapid si confortabil, vom putea dobandi mai mult talent in companie intr-un timp scurt, ceea ce va avea ca rezultat un succes mai mare.

Trebuie avut in vedere ca tehnologiile pot ajuta semnificativ si la rezolvarea acestui handicap de antrenament pe care il observam, asa cum vom analiza mai tarziu.

Rolul IMM-urilor in formarea TIC

In diferite studii efectuate de Camera Spaniei, este deja confirmat ca companiile mici sufera in principal de aceasta lipsa de specializare digitala, care este vitala in multe sectoare. 

Aceste niveluri scazute de integrare a profesionistilor specializati sunt un efect direct al lipsei de talent care exista in mediul de lucru si reprezinta unul dintre marile obstacole pe care le intampina multe IMM-uri pentru a realiza transformarea digitala de care au nevoie pentru a avea succes si a fi in masura sa o faca. pentru a face fata concurentei. 

Astfel, pregatirea si talentul pot inrautati distanta care exista deja fata de alte companii mai mari, intrucat neputand conta pe resurse tehnologice suficiente , este probabil ca acestea sa fie impovarate pe termen scurt si chiar cu posibilitatea de a ajunge sa dispara. 

Din acest motiv, ei trebuie sa caute alternative pentru a obtine talentul de care au nevoie corporatiile lor si intr-un mod care sa le poata fi accesibil.

Vom discuta acum de ce aceste tehnologii sunt atat de importante pentru aceasta performanta.

Avantajele TIC

Daca folosim corect instrumentele TIC (Tehnologii Informationale si Comunicatiilor) in lumea afacerilor, acest lucru ar trebui sa conduca la o imbunatatire a productivitatii companiei, fie direct (timp de productie, economii de costuri, simplificarea proceselor…), fie indirect (motivarea angajatilor, siguranta mai mare,…).

Digitalizarea si transformarea pe care le experimentam cu industria 4.0 fac ca oferta sa sa fie in prim-plan in ceea ce priveste cererile de locuri de munca. In timp ce in trecut investitiile administratiilor si companiilor se concentrau pe facilitati si utilaje, acum incorporarea cunostintelor si tehnologiei este prioritara pentru a castiga competitivitate.

Realitatea actuala de afaceri ne spune ca exista o lipsa clara de profesionisti in aceste sectoare si de aici companiile ar trebui sa-si faca griji cu privire la formarea angajatilor, deoarece este o nevoie totala ca companiile lor sa prospere mai tarziu.

Sa vedem mai jos varianta cea mai interesanta din toate punctele de vedere. Atat pentru aceste IMM-uri, cat si pentru angajatii care au nevoie de aceste noi competente tehnologice.

eLearning: Cea mai buna solutie pentru IMM-uri

Acest tip de formare este ideal pentru IMM-uri, deoarece, dupa cum vom vedea mai jos, are avantaje enorme fata de altele:

  • Costuri reduse : Intrucat formarea este virtuala, economisim de la calatorii, diete sau costul suplimentar de a merge la o sala de clasa, cu un profesor fata in fata,… IMM-urile au de obicei bugete stranse, asa ca este ceva de pastrat minte factura.
  • Flexibilitate si confort: Daca firma o cere, putem urma cursul in ritmul nostru in timpul programului de lucru sau in alte locuri prin diferite dispozitive precum laptopuri, tablete,… la ora care ni se potriveste cel mai bine. A putea avansa in antrenament in functie de circumstante este o valoare foarte importanta care ajuta la a face antrenamentul mai agil si mai rapid.
  • Interactiv si dinamic: Prin tehnologie poti invata mai usor folosind videoclipuri, audio sau teste ale fiecarui subiect. S-a demonstrat ca aceste tipuri de instrumente vizuale sunt retinute mai bine de catre elev si se pot opri sau reveni in continut ori de cate ori considera de cuviinta.
  • Actualizare continua: Spre deosebire de cursurile fata in fata, aceste cursuri pot fi actualizate foarte usor si rapid, astfel incat studentul sa poata fi mereu reimprospatat in ceea ce invata.Astfel, daca un software a aparut cu o versiune noua sau noua instrumente pe care le putem prinde din urma in cel mai scurt timp.

Instruirea online cu aceste avantaje permite companiilor mici, cu buget redus, sa isi poata creste competitivitatea, permitand lucratorilor sa-si imbunatateasca cunostintele tehnologice, precum si sa dispuna de noi instrumente care faciliteaza sarcinile si managementul intern.

In concluzie, este clar o lipsa de pregatire tehnologica in IMM-uri si este ceva pe care acestea trebuie sa-l rezolve pe termen scurt pentru ca va fi esential ca obiectivele, cresterea si dezvoltarea lor in urmatorii ani sa fie ceea ce se asteapta.

Pentru aceasta, va fi esential ca acestia sa isi formeze angajatii in aceste nevoi care apar odata cu iruperea TIC in managementul companiei.