Daca continutul pe care-l creezi nu are in vedere optimizarea SEO, este ca si cum ai avea o valiza fara roti, pe care nimeni nu ar vrea sa o ridice (mai ales Google).

Pe scurt, poti scrie un continut excelent, dar daca nu-l optimizezi, toata munca depusa in el este practic irosita. Vestea buna este ca optimizarea SEO On-Page nu este un proces complicat, ci una dintre cele mai importante parti ale marketingului de continut.

Pentru a obtine mai multe detalii despre acest subiect si pentru a explora in profunzime aspectele discutate, te invit sa accesezi acest site. Aici vei gasi informatii suplimentare si exemple practice care te vor ajuta sa intelegi mai bine conceptele prezentate. 

Cu noile actualizari ale algoritmului Google, trebuie sa iei toate masurile posibile pentru a te asigura ca cititorul tau gaseste continutul tau.

De ce este important?

Pe langa faptul ca este descoperit, clasarea continutului in primele 10 pozitii pe SERP (pagina de rezultate a motorului de cautare Google) este echivalenta cu detinerea unei proprietati imobiliare.

A avea o astfel de pozitie valoreaza si ofera un avantaj considerabil, fara sa mentionam traficul organic masiv pe care il primesti gratuit.

Optimizarea continutului se refera la procesul de optimizare SEO a tot ceea ce se afla pe pagina ta de continut, astfel incat sa aiba cea mai mare sansa de a se clasifica pe Google, cu scopul final de a obtine trafic si noi clienti.

Optimizarea SEO in cinci pasi simpli si extrem de eficienti

Cercetarea cuvintelor cheie

Inainte de a pune macar un singur cuvant pe “hartie”, trebuie sa stii care este cuvantul cheie tinta, deoarece clasarea continutului pe Google se bazeaza pe relevanta.

Totul se reduce la intelegerea a ceea ce Google incearca cu adevarat sa realizeze, si anume:

Google doreste sa organizeze informatiile lumii si sa ofere un raspuns cat mai precis in cautare. In caz contrar, daca un utilizator (in acest caz, un vizitator care cauta ceva) nu poate gasi ceea ce cauta, ar putea sa mearga in alta parte, ceea ce afecteaza negativ veniturile Google din reclame.

De aceea, este important sa te concentrezi asupra unui singur cuvant cheie care este relevant pentru o cautare, deoarece se aliniaza cu ceea ce Google incearca sa realizeze si este esential pentru clasament.

Dar nu se opreste doar aici, trebuie sa gasesti si un cuvant cheie care are un volum de cautare suficient pentru a merita investitia, precum si o concurenta gestionabila.

Cel mai bun mod pe care l-am gasit pentru cercetarea cuvintelor cheie este sa folosesti o unealta platita precum Ahrefs, dar exista multe alte unelte de SEO si cercetare a cuvintelor cheie disponibile, atat platite, cat si gratuite.

Desi diferitele unelte au metrici si valori diferite pentru definirea volumului de cautare si a concurentei, conceptul ramane acelasi pentru orice cuvant cheie:

Gaseste un volum de cautare bun, cu o concurenta rezonabila.

Utilizarea Ahrefs pentru cercetarea cuvintelor cheie:

Introdu un cuvant cheie de baza in instrumentul de explorare a cuvintelor cheie din Ahrefs, si sorteaza ideile de cuvinte cheie dupa “termeni de potrivire”. Pentru acest exemplu, vom folosi cafeaua, bautura noastra preferata pentru a fi mai productivi.

Iata o versiune modificata a textului, evitand suspiciunea de plagiat si corectand erorile gramaticale:

Analiza cuvintelor cheie

Dupa ce ai ales cuvantul cheie potrivit, cu un volum de cautare inalt si o concurenta rezonabila, este important sa analizezi rezultatele paginii de rezultate a motorului de cautare (SERP) pentru a intelege intentia utilizatorilor.

Asa cum am mentionat anterior, Google cauta sa ofere cea mai relevanta informatie care sa raspunda cautarilor utilizatorilor. Prin urmare, trebuie sa aliniezi continutul tau cu intentia de cautare.

Pentru exemplul nostru cu cuvantul cheie “cea mai buna masina de cafea”, SERP-ul arata astfel:

Google afiseaza articole despre cele mai bune masini de cafea in anul curent, metode de macinare a cafelei si chiar optiuni mai accesibile. Poti realiza aceasta analiza simplu efectuand o cautare pe Google cu cuvantul cheie si examinand primele 10 rezultate.

Prin analizarea intentiei de cautare, putem intelege ca utilizatorii care cauta “cea mai buna masina de cafea” sunt interesati de metodele optime de preparare a cafelei in anul curent, preferabil la un pret accesibil.

Aceasta intelegere va influenta subiectele pe care le vei aborda in continutul tau pentru a se potrivi cu intentia de cautare.

Formatare pentru a satisface criteriile Google

Dupa ce ai stabilit cuvantul cheie si intentia de cautare, este important sa formatezi articolul intr-un mod care sa faciliteze indexarea de catre crawler-ele Google.

Utilizand un instrument gratuit, cum ar fi Moz Title Tag Tool, asigura-te ca folosesti un titlu atragator care sa se potriveasca cu intentia de cautare, sa contina cuvantul cheie si sa respecte limitele de caractere pentru titlu, astfel incat sa nu fie taiat.

Acest titlu va fi H1 in articol (Titlul 1).

Titlurile H2 sunt utilizate pentru subiecte si intrebari, iar cuvantul cheie ar trebui sa fie inclus in primul H2.

H3 sunt utilizate pentru a raspunde la intrebarile din H2.

H4 sunt utilizate pentru pasi, actiuni sau subiecte secundare sub H3.

Aceasta ierarhie simpla permite Google sa inteleaga cum sa citeasca si sa interpreteze articolul tau. Pentru referinta, in exemplul de mai sus, un articol complet optimizat pentru SEO, precum “cele mai bune servicii de gazduire pentru podcast-uri”, ar arata astfel.

Utilizarea instrumentelor SEO pentru a depasi concurenta

Prin urmarea primilor trei pasi, ai obtinut deja un avantaj fata de multi concurenti. Cu toate acestea, exista inca multe de facut pentru a depasi complet concurenta.

De aici, poti profita de instrumentele SEO pe care le-ai utilizat anterior pentru a extinde cercetarea cuvintelor cheie. In exemplul nostru cu cafeaua, ar trebui sa afli care sunt cele mai bune cuvinte cheie asociate cu cafeaua si care sunt utilizate de concurentii tai. Ahrefs ofera un instrument excelent numit “Keywords Explorer” pentru a obtine aceste informatii.

In acest caz, am cautat cuvantul cheie “cea mai buna masina de cafea” si am descoperit cuvinte cheie precum:

– espresso

– automata

– bauturi de specialitate

– recenzie

Ar trebui sa incluzi aceste cuvinte cheie asociate in continutul tau pentru a creste relevanta si pentru a obtine mai multe sanse de clasare.

Utilizarea de linkuri interne

Daca ai urmat pasii anteriori, ai creat deja un continut excelent si bine optimizat pentru SEO. Cu toate acestea, pentru a-l imbunatati si mai mult, ar trebui sa incluzi si linkuri interne relevante in continutul tau.

Linkurile interne sunt linkuri catre alte pagini de pe propriul tau site web si ajuta la crearea unei structuri solide a site-ului.

Din perspectiva optimizarii SEO, linkurile interne contribuie la distribuirea autoritatii paginilor catre alte pagini importante de pe site-ul tau.

De exemplu, daca ai un articol despre “cele mai bune metode de preparare a cafelei” si mentionezi un alt articol despre “cele mai bune marci de cafea”, poti crea un link intern din primul articol catre al doilea.

Astfel, motorul de cautare intelege ca cele doua pagini sunt legate si ca al doilea articol ar putea fi, de asemenea, relevant pentru cineva care citeste despre metodele de preparare a cafelei.

Optimizarea SEO On-Page este o componenta esentiala a marketingului de continut. Urmarind acesti 5 pasi simpli, poti imbunatati sansele de clasare a continutului tau pe Google si de a atrage trafic organic. Asigura-te ca efectuezi cercetarea cuvintelor cheie, aliniezi continutul in functie de intentia de cautare, formatezi corespunzator articolul, utilizezi instrumentele SEO pentru a depasi concurenta si incluzi linkuri interne relevante pentru a crea o structura solida a site-ului tau.