Si in luna mai, cei care au bani economisiti ii pot plasa in titluri Tezaur – de stat. Asadar, cei interesati trebuie sa se gandeasca la inflatie, adica cresterea preturilor, pentru a vedea daca merita blocarea banilor pentru o perioada. Bancile ofera si ele produse de economisire, iar astazi vom face o comparatie cu depozitele pentru a vedea: Cine bate inflatia, Tezaur sau bancile? Este schimbul valutar in euro mai avantajos? Pornim de la acelasi exemplu. Sa presupunem ca o persoana are 5.000 lei. Unde ar obtine castig mai mare?

Prima data trebuie sa luam in calcul inflatia estimata. Daca ne uitam la BNR, pentru finalul trimestrului II din 2022 se asteapta la 2,5% +/- 1,6 puncte procentuale (E posibil sa se modifice la urmatoarea prognoza, dar lucram cu datele pe care le avem). Asadar, anul viitor, pentru a bate inflatia, va trebui sa ai, in teorie, peste 5.125 lei. Adica ce cumperi astazi cu 5.000 lei, atunci vei cheltui cu 125 lei in plus.

Cele mai bune oferte la banci, conform comparatoarelor Finzoom.ro si Conso.ro, sunt intre 2,5 – 3,8%, daca banii ar fi plasati pe un an. Dupa scaderea comisioanelor si impozitului pe venit, la cei 5.000 de lei o persoana ar castiga, dupa un an, intre 112,5 – 171 lei.

La titlurile de stat Tezaur, oferta pe 1 an este de 2,95%, ceea ce ar inseamna un castig de 147,5 lei. Asta pentru ca nu exista impozit pe venit. Deci la Tezaur in mod clar acoperi inflatia (daca BNR a estimat bine), iar in ceea ce priveste bancile, depinde de oferta pentru care optezi.

Oferta pe 3 ani

Dobanzile in ceea ce priveste cele mai bune oferte ale bancilor sunt intre 2,25 – 4,2%. Castigul dupa cei trei ani ar fi, cumulat, intre 303 – 567 lei. (La fel, dupa plata comisioanelor si impozitului pe venit).

La Tezaur este o dobanda de 3,35%, respectiv un castig de 502,5 lei (dupa toti cei 3 ani). Primesti anual 167,5 lei.

*Sumele nu au fost calculate folosind dobanda compusa pentru ca nu stim daca vor mai exista anul viitor in aceeasi perioada aceste programe de titluri de stat si nici nu stim ce dobanzi vor fi

Pentru luna mai 2021, Ministerului Finantelor nu a lansat si oferta pe 5 ani, asa cum ne-a obisnuit. Asta pentru ca au observat un interes scazut pentru ele. HotNews.ro a prezentat situatia pe fiecare luna din primul trimestru recent si se observa clar: Romanii au imprumutat statul cu aproape 3 miliarde lei, in primul trimestru. Emisiunile in lei, pe termen mai lung de un an, nu prea intereseaza populatia

Schimbarea banilor in euro

*Pentru ca din aprilie, cand am avut un material pe tema, nu au mai fost cine stie ce schimbari (atunci luasem cursul din 31 martie – care este aproape identic cu cel de ieri), reluam paragrafele de atunci si mai facem unele ajustari. Sunt valabile in continuare, momentan.

Sa presupunem ca cineva doreste sa foloseasca o aplicatie a unui fintech (ori din aplicatia unor banci care ofera serviciul de happy hour) pentru a schimba banii in euro la pretul pietei. Sa presupunem ca va dori sa cumpere 1.000 de euro, asta inseamna acum 4.925 lei.

Multi specialisti se asteapta sa vedem o depreciere a monedei ceva mai accelerata in urmatoarele 12 luni, undeva la 2,5%. Atunci, cei 1.000 de euro vor valora 5.048 lei. In teorie ar acoperi inflatia prognozata pentru T2 2022.

Daca ar fi o depreciere a leului de 2%, atunci acea mie de euro ar valora 5.023 lei.