Stirile financiare si economice din Statele Unite in ultimul timp au fost dominate de ingrijorarile cu privire la inflatie. ,,Inflatia fugara este cel mai mare risc cu care se confrunta investitorii, avertizeaza Jim Paulsen, de la Leuthold”, potrivit canalului de stiri prin cablu CNBC . Ca o acoperire potentiala impotriva inflatiei, ,,Timpul de stralucire al Bitcoin se apropie rapid”, relateaza  Robert Hackett al Fortune . Potrivit US News si World Report , ,,se vorbeste mult despre inflatie in 2021, deoarece temerile privind cheltuielile guvernamentale mari se strecoara si recenta revenire a preturilor de la nivelurile legate de pandemie are unii investitori ingrijorati de faptul ca tendinta va continua pentru o perioada de timp. . “

Si totusi, se mai citeste ca ,,randamentele Trezoreriei SUA se mentin chiar si pe masura ce inflatia revine.” Dupa ce a crescut la o rata anualizata de 33,4% in al treilea trimestru al anului 2020, de 4,3% in al patrulea trimestru si de 6,4% in primul trimestru al acestui an, economia SUA este pe drumul spre o redresare completa. Rata de crestere in al doilea trimestru este de asteptat sa fie de cel putin 8% si poate semnificativ mai mare, ceea ce inseamna ca economia SUA, in ansamblu, va reveni complet la nivelul sau de productie pre-pandemic pana in al treilea sau al patrulea trimestru al acestui an .

In acest context, nu este de mirare ca inflatia de baza (care exclude preturile la alimente si energie) a crescut cu 0,4 puncte procentuale in ultima luna. Aceasta rata implica o rata anuala a inflatiei de aproape 5%. Dar, privind inapoi in ultimele 12 luni, rata inflatiei de baza (masurata prin indicele preturilor de consum) a fost de 2,3% , ceea ce corespunde obiectivului Rezervei Federale SUA de 2-2,5%.

Intrebarea nu este daca va exista o anumita inflatie in acest an, ci daca va reprezenta ,,supraincalzirea” economiei in ansamblu. Cel mai probabil, nu va fi. Suma cu care productia economica in 2021 depaseste productia potentiala va fi mai mica decat zero. Si asa cum arata Fed cu fiecare declaratie pe care o emite, aceasta nu va permite ca o spirala tranzitorie a pretului salariului sa fie incorporata in asteptarile inflatiei. Perspectiva pentru 2021 si dincolo este ca inflatia va oscila in jurul tintei Fed, mai degraba decat sa scada constant, asa cum a facut-o in ultimii 13 ani.

Mai mult, economia SUA iese din recesiunea pandemiei, cu un echilibru intersectorial modificat fundamental. Cheltuielile cu bunuri durabile reprezinta in prezent 1,7 puncte procentuale suplimentare din PIB, in raport cu nivelul sau din 2019, iar cheltuielile pentru constructia de locuinte se ridica la 0,5 puncte peste cota sa din 2019. In acelasi timp, cheltuielile intreprinderilor pentru structuri si cheltuielile consumatorilor pentru energie ruleaza ambele cu 0,5 puncte sub actiunile din 2019, iar cheltuielile pentru servicii (ospitalitate, recreere si transport) sunt cu 2,2 puncte sub cota sa din 2019 .

Aceste dinamici sectoriale vor fi cei mai importanti factori determinanti ai inflatiei in acest an. Pana la sfarsitul anului 2021, aproximativ 4% din toti lucratorii se vor muta nu numai in locuri de munca noi, ci in sectoare complet diferite. Intr-o economie in care intreprinderile reduc foarte rar salariile nominale, atragerea lucratorilor din sectoarele in care cererea este relativ slaba catre sectoarele in care este mai intensa va necesita firmelor sa ofere cresteri salariale pentru a incuraja lucratorii sa faca saltul.

Bucurati-va de acces nelimitat la ideile si opiniile celor mai importanti ganditori din lume, inclusiv lecturi lungi saptamanale, recenzii de carti, colectii de actualitate si interviuri; Revista anuala tiparita Anul urmator ; arhiva PS completa ; si altele. Toate pentru mai putin de 9 USD pe luna.

Dar nu putem sti cat de multa inflatie va provoca aceasta remaniere, pentru ca nu am mai vazut asa ceva pana acum. Economistii vor avea multe de invatat anul acesta despre elasticitatea intersectoriala pe termen scurt a ofertei de ocupare a fortei de munca.

Un lucru care ar trebui sa fie clar, totusi, este ca o crestere a inflatiei in acest an nu este nimic de suparat. La urma urmei, cresterea salariilor si a preturilor este o parte esentiala a reechilibrarii economiei. Productia reala, salariile reale si valorile activelor reale vor fi toate mai mari ca urmare a inflatiei din acest an, in timp ce nivelul preturilor va ramane mult sub ceea ce ar fi fost daca Fed ar fi reusit sa isi atinga obiectivele de inflatie in anii de la Marea Recesiunea in urma crizei financiare globale din 2008.

In timp ce unii comentatori isi fac griji ca ne putem intoarce in anii 1970, acest lucru este foarte putin probabil. Conditiile stagflationare din acel deceniu au urmat dintr-o furtuna perfecta de socuri si au fost exacerbate de raspunsul conflictual si confuz al Fed in timpul presedintelui Arthur Burns. Conducerea Fed de astazi este foarte diferita si nu exista o furtuna perfecta de socuri repetate care sa se potriveasca efectelor razboiului din Yom Kippur, revolutiei islamice iraniene, incetinirii cresterii productivitatii din anii 1970 si asa mai departe.

Arderea cauciucului pentru reincadrarea in traficul rutier nu este acelasi lucru cu supraincalzirea motorului.