Congresmanul democrat din Florida si fostul guvernator republican din Florida, Charlie Crist, si-a lansat marti campania pentru a incerca sa recupereze conacul guvernatorului.

“Alerg, asa ca veti fi din nou la conducere. Deci, veti avea un guvernator care va lucra pentru oameni cu o mana ferma si o inima deschisa. Acesta este un moment bazat pe consens, mai degraba decat pe alimentarea diviziei. Pentru a restabili civilitatea in schimb de a demoniza pe cei care au un punct de vedere diferit. Impreuna vom construi o Florida pentru toti “, a spus el la lansarea campaniei sale la Sankt Petersburg, marti.

Crist a servit pentru prima oara ca guvernator al Floridei, ca republican, din 2007 pana in 2011. Dupa o oferta nereusita de a fi nominalizat la statul GOP pentru un loc in Senat in 2010, Crist a devenit democrat in 2012. El a pierdut in fata republicanului Rick Scott in guvernarea din 2014 din Florida cursa cu 1 punct procentual.

El a fost ales in al 13-lea district din Florida, in 2016, castigand scaunul din zona Sankt Petersburg cu 3,5 puncte. El si-a marit marja la doua cifre in 2018, dar a castigat in 2020 cu 6 puncte. Anteriorul sau adversar, republicanul Anna Paulina Luna, si-a anuntat marti dimineata propria campanie de congres.

Florida urmeaza sa castige un loc de congres in acest deceniu, conform numerelor de repartizare publicate de Biroul de recensamant la sfarsitul lunii aprilie. Legiuitorul GOP controleaza redesenarea liniilor si ar putea reconfigura districtul 13 pentru a-l face mai favorabil unui candidat republican.

Crist a declarat sustinatorilor marti ca administratia sa se va concentra asupra drepturilor de vot, extinderea Medicaid, abordarea amenintarii schimbarilor climatice si investitii in educatie. De asemenea, el s-a pronuntat impotriva manipularii guvernatorului republican Ron DeSantis asupra pandemiei COVID-19.

“Cate vieti ar fi fost salvate daca guvernatorul DeSantis ar asculta oamenii de stiinta si expertii medicali? Daca ar fi promovat pur si simplu o politica de purtare a mastii si distantare sociala in locul unei agende politice?” Spuse Crist. 

“Cate intreprinderi mici ar fi fost salvate, daca guvernatorul DeSantis ar recunoaste cheia pentru reconstruirea economiei noastre nu este politica? Invinge virusul si asigura siguranta oamenilor.”

Florida ocupa locul 27 in numarul de decese prin COVID la 100.000 de persoane si 23 pe cazuri la 100.000 de persoane, potrivit datelor CDC.

In timp ce Crist si alti democrati au criticat politicile COVID ale lui DeSantis, conservatorii au laudat pe scara larga modul in care a tratat pandemia. Luni, DeSantis a emis un ordin executiv prin care suspenda toate mandatele locale de urgenta COVID-19 si interzicea aceste mandate incepand cu 1 iulie. De asemenea, el a semnat un proiect de lege care interzice intreprinderilor si altor entitati sa solicite asa-numitele ,,pasapoarte de vaccin”. 

Si Crist se poate confrunta si cu un teren primar democratic aglomerat. Congresistul Democrat, Val Demings, si comisarul pentru agricultura Nikki Fried, singurul democrat ales din Florida, au fost mentionati ca posibili candidati.

Demings a postat marti dimineata un videoclip de campanie care a evidentiat drumul ei catre Congres si locul pe lista scurta pentru colegul de functie al presedintelui Biden vara trecuta. In aprilie, ea a retrimis un Tweet de la fosta congresmana din Florida, Debbie Murcarsel-Powell, care spunea: ,,Este timpul ca Florida sa aleaga o FEMEIE pentru guvernator”.

Fried a vizat frecvent republicanii DeSantis si Florida in legatura cu initiativele politice, cum ar fi impozitele si drepturile de vot, precum si starea GOP. Marti dimineata, ea a comentat un tweet de la un reporter care a spus ca se gandeste la momentul in care Crist a spus ca Florida este disperata pentru ,, mai multi lideri ca Nikki “.

Candidatul care iese din domeniul primar democrat se va confrunta cu o provocare formidabila in luarea lui DeSantis. Republicanii au castigat aproape toate alegerile la nivel de stat in ultimii 10 ani. Fostul presedinte Trump a castigat statul de doua ori, inclusiv o victorie cu trei puncte in noiembrie.

“Floridianii l-au respins deja pe Crist in calitate de candidat la nivel de stat de doua ori si, indiferent daca este in primarul democratic sau in general, vor face acelasi lucru de data aceasta”, a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei Guvernatorilor Republicani, Joanna Rodriguez.

DeSantis este vazut pe scara larga ca un potential candidat al GOP pentru 2024 si va atrage, probabil, agenti republicani de top sa lucreze la efortul sau de realegere. Comitetul sau politic a strans un total de 8,3 milioane de dolari in februarie si martie. Comitetul a inceput in aprilie cu aproximativ 17,7 milioane de dolari in numerar. Un sondaj de la sfarsitul lunii februarie a constatat ca DeSantis a obtinut un rating de aprobare de 53%.

Legislativul din Florida tocmai a incheiat o sesiune in care a adoptat proiecte de lege care vizeaza mai multe aspecte conservatoare cheie, inclusiv legile electorale , pedepsirea companiilor de socializare pentru interzicerea functionarilor alesi, asa-numitul proiect de lege ,,anti-revolta” si interzicerea participarii femeilor transgender la femeile si sportul fetelor.