Constipatia functionala defineste eliminarea rara (la 3-4 zile) si dificila a scaunului fara a fi vorba despre o cauza organica. Aceasta problema care nelinisteste intreaga familie poate aparea la toate categoriile de varsta si de cele mai multe ori singurul tratament necesar sunt masurile dietetice.

Constipatia functionala a sugarului se datoreaza imaturitatii tubului digestiv, miscarile de contractie a intestinului unui sugar sunt mai lente. In cazul celor alaptati la san, adaptarea dietei mamei la nevoile bebelusului este metoda ideala de tratament. Astfel, se recomanda mamei sa manance mai multe fibre, sa elimine alimentele ce cresc consistenta scaunului (orez, morcov, ceai de menta) si sa bea cat mai multe lichide. In cazul bebelusului alimentat artificial se va incerca schimbarea formulei cu o formula care va regulariza tranzitul digestiv, iar pentru cei a caror varsta permite se incearca diversificarea cu fructe (pere, prune) si legume crude, alaturi de cereale bogate in fibre. De cele mai multe ori, masurile dietetice nu vor avea consecinte imediate, de aceea este necesara o perseverenta de cateva saptamani pana la aparitia rezultatelor. In niciunul din cazuri nu se recomanda stimularea sfincteriana cu termometrul, fiind o masura care nu aduce beneficii pe termen lung. Ocazional, se poate introduce intrarectal supozitoare cu glicerina care au rol de stimulare mecanica si de inmuiere a scaunului.

Constipatia functionala la varsta de prescolar si scolar prezinta doua cauze posibile: dietetice sau tulburari primare de motilitate intestinala. Prima masura terapeutica la care trebuie sa se recurga este imbogatirea regimului alimentar cu fibre, ele accelereaza tranzitul colonic si reduc absortia lichidelor la acest nivel. Cele mai bogate in fibre sunt legumele si fructele proaspete, care trebuie consumate ca atare sau sub forma de piureuri (consumul de suc proaspat nu ajuta la reglarea tranzitului intestinal pentru ca din el lipsesc fibrele). Se mai recomanda si folosirea in alimentatie de paine si cereale integrale, care aduc aport important de fibre. Nu se recomanda foloxirea laxativelor la copii, ele avand numeroase reactii adverse la aceasta varsta si in plus, ele dau in timp dependenta prin pierderea contractilitatii normale intestinale. O solutie acceptata este administrarea de lactuloza, un laxativ natural, care descompusa favorizeza peristaltismul intestinal si asigura formarea unui scaun moale. Ea se gaseste sub forma medicamentoasa in farmacii atat pentru bebelusi cat si pentru copii, iar administrarea este de o lingurita pe zi in mancare sau in lichide.

Exista o categorie de copii a caror constipatie functionala are un substrat psihogen. Acesti copii provin din familii a caror membri sunt anxiosi, iar unul dintre acestia este afectat la randul lui de constipatie functionala. In timp, acesti copii datorita comportamentului inadecvat din mediul familial ajung sa isi amane defecatia cat mai mult posibil, ajungand in timp la dilatatia impresionanta a rectului, ceea ce permite retentia scaunului mai multe zile. Daca initial, decizia de ignorare a semnalului defecatiei se realizeaza constient de catre copil, in timp insa ea devine automata. De obicei, terapia aplicata in aceste cazuri este ineficienta si doar interventia psihologului este cea care poate aduce rezultate.

Constipatia poate fi un simptom aparut si spontan la un copil, iar prima masura care trebuie luata de parinti este terapia prin metode naturale expusa mai sus. Daca se asociaza cu varsaturi, colici abdominale, etc. este necesar un control medical de urgenta, pentru excluderea unor afectiuni acute.