Dar mai intai, sa definim „recesiunea”, astfel incat sa putem intelege pe deplin de ce este atat de importanta gestionarea finantelor noastre personale in aceasta perioada. O recesiune este o scadere semnificativa a activitatii economice care este larg raspandita si dureaza mai mult de cateva luni. Unii dintre indicatorii unei recesiuni pot fi cresterea nivelului somajului, scaderea vanzarilor cu amanuntul si activitatea negativa a produsului intern brut si nivelurile cheltuielilor de consum.

Deci, s-ar putea sa va intrebati: Cum pot supravietui in aceasta economie in schimbare? Ei bine, in primul rand, nu intra in panica. Iata cativa pasi pe care ii puteti lua pentru a naviga in aceasta perioada foarte incerta in economia noastra, precum si in finantele dumneavoastra personale.

Elaborati un plan de actiune.

In acest climat economic in schimbare, actualul plan financiar personal poate parea inadecvat. In fiecare strategie financiara, principiul de baza este stabilirea de obiective si planuri in functie de alegerea personala si de conditiile economice actuale. Atunci cand economia nu este stabila, planul tau financiar va fi afectat direct in unele zone. In vremuri ca acestea, a avea un plan in vigoare va poate ajuta sa navigati in aceasta incertitudine si instabilitate si sa va ofere o ancora care sa va ajute sa evitati o criza financiara.

Actualizati-va CV-ul.

Angajatorii cauta in sus si in jos candidatii sa ocupe posturile deschise. Acesta poate fi un element trecut cu vederea, deoarece majoritatea oamenilor nu se asteapta sa-si piarda locul de munca si probabil ca nu si-au actualizat CV-ul de ceva timp. Pastrarea unui CV actualizat va poate ajuta sa treceti la o noua cariera, sa va prezentati abilitatile actuale si sa oferi unui potential angajator un instantaneu al istoricului dvs. de angajare anterior.

Mariti-va fondul de urgenta. 

A avea un fond de urgenta este esential pentru planul tau de finantare personala. Daca puteti, incercati sa rezervati trei pana la sase luni din venitul lunar pentru a va acoperi cheltuielile de baza. Cand a lovit COVID-19, nimeni nu stia cat de devastator va fi din punct de vedere al sanatatii sau cum va afecta finantele personale ale tuturor de pe glob. Banii pusi deoparte pentru situatii de urgenta pot fi mana de salvare care te va ajuta sa supravietuiesti pana cand circumstantele tale financiare se schimba sau se imbunatatesc. Incercati sa va pastrati fondul de urgenta intr-un cont separat, astfel incat sa fie disponibil cand va veni momentul, iar banii vor fi acolo daca si cand va fi nevoie.

Reduceti cheltuielile si traiti in limitele posibilitatilor dvs. 

Reducerea si invatarea cum sa traiesti cu un buget restrans poate fi o strategie excelenta. Daca poti invata sa te descurci cu mai putin, iti poti creste economiile si s-ar putea sa nu te trezesti cu dificultati sa te adaptezi la un nou stil de viata atunci cand se loveste o recesiune.

A trai cu un buget nu este atat de dificil pe cat pare.

In ciuda a ceea ce ar putea spune altii, a fi cumpatat nu inseamna a ciupi banuti sau a te priva de lucruri care iti aduc bucurie si confort. De fapt, este vorba despre a face alegeri constiente de cheltuieli care reduc cheltuielile discretionare, cu un impact foarte minim asupra stilului tau de viata. Acum ar fi un moment bun pentru a intelege mai bine ceea ce pretuiti cu adevarat si pentru a va concentra eforturile asupra acelor zone ale bugetului dvs. care pot fi ajustate.

Platiti-va conturile cu dobanda ridicata. 

Incercati sa scapati de datoria cardului de credit acum, daca puteti. Avand potentialul de crestere a ratelor dobanzilor, cea mai buna miscare pe care o puteti face este sa platiti soldurile acelor carduri de credit si alte conturi cu rate ale dobanzii ajustabile. O modalitate de a rezolva datoria este sa obtineti un imprumut personal cu dobanda scazuta. O alta optiune este sa incercati sa negociati cu compania dvs. de card de credit pentru o rata mai mica. Daca sunteti un detinator de card de lunga durata cu un istoric de plati pozitiv, este posibil sa puteti explica creditorului situatia dvs. financiara si, eventual, sa va reduceti rata.

Examinati-va acoperirea de asigurare. 

Un alt domeniu de posibile economii este cumparaturile pentru rate de asigurare mai mici. Este posibil sa aveti prea multa asigurare sau puteti obtine aceeasi acoperire de la un alt furnizor la un pret mai bun. A avea o acoperire excelenta de asigurare poate impiedica o criza sa se aduna peste alta, dar merita, de asemenea, timpul si efortul pentru a va asigura ca aveti acoperirea de care aveti cu adevarat nevoie si nu doar un minim.

Viata poate fi imprevizibila, in cel mai bun caz. Dar daca poti face ceva pentru a evita o posibila ruina financiara, este sa fii pregatit si atent. Cu planul financiar potrivit, puteti transforma o potentiala criza financiara intr-un simplu regres temporar.