Piata fortei de munca din SUA continua sa demonstreze o putere rezistenta, chiar daca Fed frane economiei. Starile de plata non-agricole din septembrie au crescut cu 336.000, depasind asteptarile analistilor. Datele de crestere a locurilor de munca pentru iulie si august au fost revizuite in sus. Au fost adaugate mai multe locuri de munca in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea.
Rata somajului s-a mentinut constant la 3,8% in septembrie, la fel ca in august, ramanand in continuare aproape de minimele din ultimii 50 de ani.1

Piata muncii este un punct cheie al Fed in efortul sau de a combate inflatia persistenta. Oficialii Fed au clarificat ca un obiectiv pentru atingerea unei inflatii mai scazute este temperarea cresterii salariilor. O piata puternica a muncii ar putea impinge salariile mai mari, ceea ce ar putea contribui la cresterea inflatiei.

Rezilienta pietei muncii, evidentiata de somaj constant scazut si de cresterea solida a locurilor de munca, este considerata unul dintre factorii cheie ai unei economii surprinzator de puternice. Unii analisti de piata au anticipat o recesiune in 2023. Dar condusa de cheltuielile sanatoase ale consumatorilor, alimentate partial de imbunatatirea salariilor, o crestere economica modesta continua.

Ce ne spun tendintele recente despre directia pietei muncii? Cum ar putea reactiona Fed la aceste tendinte in timp ce calibreaza politica monetara pentru a reduce inflatia? Ofera piata muncii de astazi vreo indrumare pentru investitori, in timp ce isi stabilesc asteptarile in viitor?

Cresterea locurilor de munca – solida, dar incetinita

Cresterea rapida a locurilor de munca a fost o caracteristica a economiei in 2021 si 2022. Biroul de Statistica al Muncii din SUA a raportat ca pentru tot anul 2022, salariile din afara agriculturii au crescut cu o medie de 399.000 de locuri de munca pe luna. Acesta a reprezentat un ritm mai lent decat cresterea rapida a locurilor de munca din 2021, care a depasit 605.000 pe luna.2 In 2023, ritmul de crestere a noilor locuri de munca este si mai lent, desi continua sa demonstreze stabilitate. Cand adaugam cifrele din septembrie si tinem cont de revizuirile in sus ale datelor de locuri de munca din iulie si august, media lunara pentru 2023 este mai mare astazi (259.889) decat era acum o luna, cand era de 235.500.

Media lunara pentru 2023 este denaturata oarecum mai mare de un raport de locuri de munca neobisnuit de puternic din ianuarie (472.000 de noi locuri de munca create). Pentru perioada de opt luni din februarie pana in septembrie 2023, media lunara este de 233.375 de noi locuri de munca create.2

Rata somajului de 3,8% raportata atat in ​​august, cat si in septembrie reprezinta cea mai mare valoare din februarie 2022, dar doar o modificare modesta fata de cel mai recent minim de 3,4% atins in aprilie 2023. Forta surprinzatoare a pietei muncii in fata eforturilor Fed de a cresterea economica lenta este creditata cu mentinerea economiei pe drumul cel bun. Produsul Intern Brut (PIB), o masura a productiei economice a natiunii, a crescut cu 2,1% in al doilea trimestru al anului 2023, in conformitate cu rata anuala de crestere de 2,2% din primul trimestru si in concordanta cu rata anuala de crestere a PIB-ului din 2022 de 1,9%.3

Numarul de locuri de munca deschise a avut o tendinta surprinzator de mai mare in august 2023, la 9,6 milioane de locuri de munca, in crestere fata de 8,8 milioane de locuri de munca raportate in luna precedenta. In acelasi timp, 6,4 milioane de americani isi cauta de lucru. Aceasta inseamna ca exista inca 1,5 locuri de munca pentru fiecare somer care cauta un loc de munca.4

„Imbunatatirea participarii la forta de munca este o modalitate de a aborda constrangerile de pe piata muncii, care sustin castigurile salariale.”

Rata de participare a fortei de munca este considerata o masura cheie a ocuparii fortei de munca. Reprezinta procentul populatiei aflate in prezent in forta de munca. Rata de participare a fortei de munca s-a mentinut ferm la 62,8% in septembrie, egal cu numarul din august, o usoara crestere fata de inceputul anului.1 „Imbunatatirea participarii la forta de munca este o modalitate de a aborda constrangerile de pe piata muncii, care sustin castigurile salariale”, spune Matt. Schoeppner, economist senior la US Bank.

Cu toate acestea, unele industrii se confrunta in continuare cu o penurie de muncitori dupa ce un numar de angajati si-au parasit pozitiile sau au fost disponibilizati in perioada de varf a pandemiei. „Unele locuri de munca nu s-au intors atat de repede pe cat am sperat”, spune Rob Haworth, director senior de strategie de investitii la US Bank Wealth Management. Cele mai mari castiguri de locuri de munca in septembrie au avut loc in sectorul de agrement si ospitalitate, urmate de cresterea ocuparii fortei de munca guvernamentale si in sectorul sanatatii.

Urmaresc raspunsul Fed

Forta continua a pietei muncii poate parea surprinzatoare, avand in vedere eforturile Fed de a incetini economia. Fed si-a majorat rata tinta pe termen scurt a fondurilor alimentare de la aproape 0% inainte de martie 2022 la un interval de 5,25% pana la 5,50% pana in iulie 2023. Intrebarile majore acum sunt daca Fed se va simti obligata sa majoreze in continuare ratele si cat timp. va mentine ratele peste 5%. Functia pe care o merge Fed este daca isi poate mentine pozitia de politica, menita sa atenueze inflatia, fara a declansa o recesiune.

„Impactul potential al raportului privind locurile de munca sanatoase din septembrie este ceva pe care il urmarim indeaproape”, spune Bill Merz, seful cercetarii pietelor de capital la US Bank Wealth Management. „Cifrele par sa indice ca consumatorii vor ramane intr-o pozitie puternica pentru a mentine nivelurile de cheltuieli, ceea ce ar putea semnala Fed ca sunt necesare mai multe cresteri ale ratelor pentru a incetini si mai mult inflatia.” Merz subliniaza ca, desi inflatia a scazut considerabil de la varful de la mijlocul anului 2022, „ceea ce ii ingrijoreaza pe oameni este ceea ce va fi nevoie pentru ca Fed sa faca fata ultimului kilometru al inflatiei pentru a ajunge la rata tinta de 2%. Cele mai recente date ale indicelui preturilor de consum (IPC) indica o rata actuala a inflatiei de 3,7%.

Provocari pe piata muncii

Fed se confrunta cu o enigma din cauza fortei continue a pietei muncii, potrivit lui Haworth. „Fed-ul se concentreaza pe cat de mult vor creste salariile. Poate Fed sa-si atinga obiectivul de ocupare a fortei de munca deplina, reducand in acelasi timp inflatia?” intreaba Haworth. Cresterea salariilor a incetinit fata de nivelurile din ultimii trei ani, dar pare sa se fi stabilizat. Dupa ce a crescut cu o rata de 4,4% pentru trei perioade consecutive de 12 luni incheiate in mai, iunie si iulie 2023, cresterea salariilor a scazut la 4,3% pentru anul precedent, incheiat in august, apoi a scazut din nou la 4,2% in septembrie.1 considerate ridicate, in special in comparatie cu nivelurile pre-pandemice.

Schoeppner noteaza ca rata anuala de crestere a salariilor tinta a Fed este in intervalul de 3,5%. „Datele de crestere a castigurilor din septembrie au fost un punct luminos in raportul privind ocuparea fortei de munca pentru oficialii Fed, care abordeaza cresterea salariilor ca pe o cheie pentru incetinirea inflatiei”, spune Schoeppner. Avand in vedere ritmul recent al crearii de locuri de munca si numarul de locuri de munca disponibile care depaseste numarul de angajati, Schoeppner spune ca costurile cu forta de munca raman ridicate, ceea ce este probabil o consideratie, deoarece Fed cantareste deciziile privind ratele fondurilor alimentare.

La ce sa te astepti in viitor

Investitorii vor continua sa urmareasca cu atentie datele privind cresterea locurilor de munca si rata somajului, care a ramas sub 4% de la inceputul anului 2022. Un alt punct de date frecvent de urmarit este raportul saptamanal privind cererile initiale de somaj. „Dupa ce au scazut in ianuarie, cererile initiale de somaj au inregistrat o tendinta semnificativ mai mare pentru scurt timp”, spune Schoeppner. Cererile initiale de somaj, care au fost sub 200.000 pe saptamana in ianuarie, au atins un varf de 265.000 in iunie, dar acum sunt in jur de 210.000 pe saptamana.5

Cresterea mai lenta a locurilor de munca, o reducere a raportului dintre pozitiile deschise si lucratorii disponibili si o crestere a ratei somajului pot fi privite favorabil de catre piete, potrivit Haworth. „Datele oarecum mai blande privind ocuparea fortei de munca ar atenua preocuparile investitorilor cu privire la viitoarele cresteri ale ratei dobanzii la Rezerva Federala.”