Modificarile aduse listelor de compensate au redus suma platita de asigurari, pentru ca se acopera doar produsele cele mai ieftine. Daca nu vreti sa platiti, puteti schimba pastilele cu unele similare. Toate listele de medicamente compensate au fost modificate astfel incat, daca exista echivalente generice, ieftine, ale produselor originale sa fie compensate numai genericele.

Obisnuintele romanilor si recomandarile medicilor ori farmacistilor ii fac inca pe multi sa scoata din buzunar diferenta de plata pentru a primi acelasi medicament original, pe care obisnuiau sa-i ia. Exista insa si variante mai ieftine pentru a va lua medicamentele achitand o copiata mult mai mica decat la produsele patentate.

Diferentele de copiata pe care le aveti de suportat la unele medicamente sunt extrem de mari, putand ajunge pana la 200 de ori fata de produsul cel mai ieftin, compensat prin asigurari.

De lai leu copiata la 100 de lei ‘Sa spunem ca avem un medicament la care cel mai mic pret aprobat este 10 lei, 90% este acoperit de asigurari, iar bolnavul poate achita copiata un leu sau 100 de lei, cat este produsul original, pe care obisnuia sa il ia’f exemplifica Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). El crede ca folosirea medicamentelor mai ieftine ar trebui sa fie implementata de autoritati prin asa numitul ‘stimulator generic” adica prin incurajarea inclusiv a medicilor si farmacistilor sa le ofere pacientilor. ‘Astfel de metode au fost implementate cu succes in tari precum Germania, Marea Britanie, Elvetia, Franta”. ….. in Franta, spre exemplu, folosirea genericelor a fost promovata inclusiv prin campanii in massmedia, cu lozinci de genul ‘Nu mai da bani pe ambalaj!” 30 de variante pentru acelasi medicament Conform legislatiei actuale, in mod normal, si acum farmacistii ar trebui sa le explice asiguratilor care sunt variantele pe care le au la dispozitie dintr-un medicament compensat, chiar daca cel mai ieftin lipseste din farmacie, cum se intampla uneori. ‘Este important ca asiguratul sa stie ca are de ales si sa nu mearga pe ideea ca ce este ieftin este si prost. Sunt si 30 de variante dintr-un medicament, iar diferentele de coplata pot fi uriase. Daca cel mai ieftin produs nu este disponibil, nu trebuie ne aparat sa-1 aleaga pe cel mai scump, poate fi unul intermediar. Pacientul ar trebui sa fie cel care decide cat plateste ca si copiata”, este de parere Dragos Damian.

In ceea ce priveste disputa originale-generice si ideea ca produsele ieftine nu au cum sa fie la fel de bune ca cele patentate, originale, specialistii spun ca, teoretic, asa ceva nu este posibil.

‘Esentialmente, genericele si originalele sunt similare” ‘In acord cu legislatia si daca avem incredere ca Agentia Nationala aMedicamentuluiisiface datoria, genericele si originalele sunt interschimbabile, esentialmente sunt similare”, spune prof. dr. Ioan Fulga, seful Catedrei de Farmacologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila” din Bucuresti.

Specialistul explica si de ce se ajunge ca un produs generic sa fie si de 200 de ori mai ieftin decat unul original.

Pentru a fi autorizat, pentru medicamentul original se depun mai multe tipuri de documente, iar investitiile facute in cercetare trebuie recuperate prin pretul mai mare pe care acestea il aupentru o perioada de timp.