Cand trebuie sa alegem produsele pentru ingrijirea tenului si a pielii in general, de cele mai multe ori ne aflam in eroare pentru ca intram aproape continuu in contact cu mituri false.

Cunoasterea adevarului ne poate salva tenul de la imbatranire prematura, acnee, aspect neingrijit:

1. Spalarea constanta a fetei cu sapun mentine pielea sanatoasa si impiedica aparitia acneei.

Sapunul, folosit in mod agresiv, nu numai ca provoaca iritatii, dar si indeparteaza stratul protector al pielii.

2. Produsele de tip antiaging (asa zisele ,,creme antirid,,) au capacitatea de a sterge in totalitate ridurile.

Cremele antirid au potential de a corecta unele mici imprefectiuni (in timp ce hidrateaza), dar nu pot indeparta ridurile pentru ca acestea sunt produse ale unui fenomen mult prea complicat.

3. Intr-o zi cu nori nu trebuie sa folosim crema de fotoprotectie.

Chiar daca cerul este innorat, radiatiile ultraviolete ajung la nivelul solului, ceea ce inseamna ca iti pot afecta cu usurinta pielea

4. Aparatele de bronzat (solarele) nu iti pot afecta sanatatea pielii, daca nu contin radiatii de tip ultraviolete B (UVB).

Solarul emite radiatii ultraviolete de tip A (UVA) care patrund mai profund in piele decat UVB. Acestea au consecinte grave care pot determina imbatranirea prematura a pielii sau dezvoltarea cancerului de piele.

9. Punctele negre apar pentru ca nu va spalati frecvent pe fata.

Contrar credintei populare, punctele negre nu sunt cauzate de impuritati, praf, murdarie – ele sunt rezultatul porilor infundati din cauza excesului de sebum combinat cu celule ale pielii.

10. Bronzarea este o modalitate buna de a scapa de acnee.

A fost demonstrat stiintific faptul ca razele UV pot ucide bacteriile care provoaca acneea, dar riscurile expunerii necontrolate la soare sunt mult mai mari decat problema acneei.

11. Cremele cu protectie UV trebuie sa aiba un factor de protectie solara foarte ridicat pentru a fi mai eficiente.

Este mult mai important sa le folosim regulat, cu acoperire totala, cand trebuie decat sa mizam exclusiv pe un factor de protectie foarte mare.

Cremele de protectie solara ar trebui sa includa si dioxid de titan sau oxid de zinc pentru a proteja impotriva razelor UVB, cele care provoaca arsurile solare.

Dar, este recomandat ca factorul de protectie sa nu aiba o valoare mai mica de 15.

12. Este recomandat sa storci un cos.

Desi in aparenta scapam mai repede de un cos daca il stoarcem, efectele adverse mai mult inrautatesc problema acneei: un cos stors inseamna infectii, raspandirea microbilor, aparitia cosuri noi sau cicatrici.

13. Ar trebui sa beti doi litri de apa pe zi pentru o piele sanatoasa

Cantitatea de apa pe care o beti nu afecteaza in mod direct starea pielii. Apa ajunge la piele prin fluxul sanguin care trece prin derm, stratul care urmeaza epidermei. Apa este evacuata prin epiderma, in special in medii uscate.

Apa este necesara pentru mentinerea hidratarii pielii, care, in cazurile de deshidratare extrema, pare laxa si lipseste elasticitatea. La o persoana sanatoasa, organele interne (rinichi, inima si vase de sange) controleaza cantitatea de apa care ajunge in piele. Nu exista un volum setat de apa pe care trebuie sa-l beti, depinde doar de cat de mult consumati si pierdeti.