DEZVOLTAREA COPILULUI
Unele mame se indragostesc de copilul lor imediat. Altele putin mai tarziu. Ambele modalitati sunt normale. In general, simtamintele se intensifica pe masura ce va cunoasteti mai bine copilul. Este normal sa va intrebati daca veti face fata noilor cerinte si responsabilitati de mama. Pe masura ce va obisnuiti cu noile activitati legate de cresterea copilului, veti capata noi abilitati si cunostinte care va vor face sa va simtiti mai sigura.Copilul are nevoie in primul rand de caldura, mancare, dragoste si siguranta. Nu va fie teama sa raspundeti cerintelor copilului prin mangaieri si alintari.

Important. Pana la varsta de 6 luni nu trebuie sa asezati copilul pe sezute. Muschii spinarii care tin coloana vertebrala nu sunt bine dezvoltati si sederea fortata la varsta de 3-4 luni poate duce la deformarea coloanei vertebrale. Lasati copilul in voia sa, daca e sanatos, la vremea cuvenita el va sedea singur.

Starea copilului

Nu fiti dezamagita daca copilul dumneavoastra nu arata ca in pozele din reviste. Aceste fotografii sunt in general luate dupa varsta de o luna. Nou nascutii pot varia mult in aspectul general, marime si forma. Puteti observa mici neregularitati care va ingrijoreaza, cum ar fi disproportia in forma capului. Cele mai multe din aceste probleme sunt temporare si nu au semnificatie. Dar daca sunteti ingrijorata, cereti sfatul medicului.

Capul copilului

Nu este ceva iesit din comun daca, in primele zile dupa nastere, copilul dumneavoastra are capul de o forma mai neobisnuita. Aceasta se numeste „modelare” si se datoreaza presiunilor ce au fost exercitate asupra capului intimpul nasterii, cand a trebuit sa treaca prin canalul pelvian. Mai rar, poateexista o umflatura laterala. Aceasta se numeste cefalohematom. Dispare mai greu, uneori dupa cateva luni, dar nu necesita tratament. Uneori fata copilului poate fi usor edemata dupa nastere.Nou-nascutul are doua locuri moi pe cap (numite fontanele), acolo unde oasele craniului nu s-au unit inca. Fontanela posterioara, mai mica, se inchide in aproximativ 6-8 saptamani. Fontanela anterioara, mai mare, se inchide dupa 12-18 luni.Fontanelele sunt bine protejate de o membrana rezistenta si nu puteti produce nici un rau copilului spalandu-l pe cap. La unii copii fontanela se poate inchide mai devreme si poate duce la cresterea presiunii intracraniene. Consultati medicul.

Sistemul nervos al copilului

Copiii pot reactiona la sunet si lumina imediat dupa nastere. Ei au reflexe primitive, care vor disparea repede dupa nastere:· Reflexul Moro: copilul isi desface brusc bratele ca reactie la un zgomot puternic; clipeste, sau plange.· Reflexul de apucare: daca puneti un deget in palma copilului, el il va apuca si il va strange viguros.· Reflexul de pasire: copilul incearca sa paseasca daca il tineti in sus, cu picioarele atingand o suprafata plana.

Greutatea copilului

Dupa nastere se inregistreaza greutatea, lungimea si circumferinta craniana a copilului. Greutatea medie la nastere este intre 3,0 kg si 3,5 kg. Un copil nascut inainte de 37 saptamani de sarcina sau cu greutate mica la nastere poate necesita ingrijire speciala intr-o sectie de terapie intensiva. De asemenea, un copil „intarziat” (nascut peste termenul de 42 de saptamani) poate avea nevoie de ingrijire si de tratament special.

Ochii copilului

Uneori copilul poate avea secretii lipicioase la ochi. Cereti sfatul medicului sau al moasei. Pentru a curata regiunea din jurul ochilor, folositi, pentru fiecare ochi in parte, cate un tampon de vata muiat in apa fiarta si racita, apoi aruncati tamponul folosit. Curatati incepand din coltul interior inspre exterior, pentru a evita raspandirea infectiei. La nastere, cei mai multi copii au ochii gri-albastrui.Daca copilul isi va schimba culoarea ochilor, noua culoare apare gradat in decursul unei perioade de cateva saptamani sau luni.

Cordonul ombilical (buricul)

Dupa nastere, cordonul ombilical (care este legat de placenta) este pansat si taiat. Portiunea care ramane atasata la piele se usuca si cade in 4-6 zile. Moasa va va arata cum sa curatati zona si s-o pastrati uscata pentru a evita infectia.

Icterul

Multi nou-nascuti dezvolta o coloratie galbena a pielii timp de citeva zile dupa nastere. Acest fenomen este cunoscut ca „icter fiziologic” si se datoreaza cresterii temporare in sange a bilirubinei (un pigment galben), in mod normal, bilirubina este eliminata de catre ficat, dar la nou-nascut ficatul nu poate realiza intotdeauna acest lucru in mod eficient.Icterul fiziologic trece in aproximativ o saptamana, dar poate dura mai mult la sugarii alimentati la san si la prematuri. Unii copii dezvolta un icter mai accentuat, care poate fi toxic daca nu este tratat.

IMPORTANT: Mergeti imediat la medic daca copilul mai prezinta icter dupa doua saptamani de viata, sau daca icterul apare mai tirziu. In caz contrar, exista riscul de a nu recunoaste rapid o boala de ficat severa, dar tratabila.

Copiii care au nevoie de ingrijire specialaCopiii care se nasc inainte de termen, care au greutate mica la nastere sau care au orice alta problema de sanatate vor fi internati intr-o sectie speciala, unde li se poate acorda o ingrijire deosebita. Este extrem de stresant pentru parinti sa fie separati de copil. Dar ei vor fi ajutati si sprijiniti de personalul cu inalta calificare din aceste sectii speciale.

ROLUL FAMILIEI

Copilul de la bun inceput este atasat de mama, fiindca ea este prima care ingrijeste de copil. De la varsta de 6 saptamani copilul recunoaste mama sau tatal ce se afla in preajma lui. De mentionat ca copilul reactioneaza diferit la parinti apropierea mamei de obicei il calmeaza, apropierea tatalui poate sa-l excite si sa-l stimuleze.

Rolul tatalui

Adaptarea la responsabilitatile de parinte poate fi dificila si pentru noul tata.Ocupandu-va atat de mult de copil, sigur ca exista pericolul ca partenerul dumneavoastra sa se simta lasat deoparte si indepartat. Cu cat va fi mai mult implicat in ingrijirea copilului (imbracare, scaldare, plimbare), cu atat este mai putin probabil ca aceasta sa se intample. Se pune accent indeosebi pe legatura dintre mama si copil, si de multe ori uitam ca aceasta legatura este necesara si pentru tati. Pentru a construi aceasta legatura, tatal trebuie sa-si cunoasca copilul in timpul alimentarii, schimbarii scutecelor, sa participe la ingrijirea copilului in timpul noptii, sa fie parte din rutina generala in jurul copilului, in familie unde tatii iau parte activa la educatia copiilor, copiii plang mai rar cand sunt despartiti de parinti sau cand apare vreo persoana necunoscuta. Acesti copii mai rar dezvolta stari de excitare nemotivata, la ei este mai inalt coeficientul de intelectualitate, ei se adapteaza mai usor in societate.

Copilul mai mare

Copilul mai mare din familie trebuie sa se adapteze si el noului rol si schimbarilor in stilul de viata al familiei. Uneori se poate simti suparat sau gelos din cauza ca toata atentia este acordata noului copil, incercati sa aveti rabdare si intelegere. Daca ii puteti acorda putina atentie si puteti petrece putin timp impreuna in fiecare zi, totul va reintra in normal.