Limba germană devine din ce în ce mai căutată în toată Europa. Tot mai multe persoane doresc să beneficieze de oportunitățile diverse oferite de mediul germanofon, așadar încep să învețe germana.

Cunoscând această nevoie de învățare a limbii germane, câțiva tineri din Cluj-Napoca au înființat Asociația Gutenberg, un ONG studențesc pentru vorbitorii de germană. Au început activitatea acum 12 ani, și de atunci au crescut la peste 300 de voluntari și peste 160 de proiecte educaționale organizate.

În plus, pornind din acest mediu ONG o parte din tineri au dezvoltat o inițiativă start-up pentru a satisface nevoia oamenilor de a învăța limba germană la diverse vârste. Astfel s-au format Centrul Gutenberg, unde sunt organizate cursuri pentru tineri și adulți șiCentrul Didacto, unde sunt organizate cursuri pentru copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani.

Ce oportunități oferă limba germană?

Asemănător cu alte limbi străine, germana aduce o multitudine de avantaje și oportunități de neratat. Primul avantaj, care este bine-venit la orice vârstă, îl reprezintă faptul că face călătoritul mai ușor. Dacă călătorești în Germania și cunoști limba îți va fi mult mai ușor să vizitezi, cunoști locuri și oameni noi, decât dacă nu ai vorbi germana. Așadar, excursia poate deveni mai plăcută și plină de amintiri minunate.

Pentru copii, există de asemenea multe avantaje aduse de germană, în special pe partea academică. Atunci când cei mici învață germana vor putea aplica la diverse programe educaționale din străinătate, pentru burse sau schimburi de experiență. De asemenea, la finalizarea liceului pot să se înscrie la o facultate din spațiul germanofon, pentru a studia într-un mediu nou plin de oportunități diverse.

Pentru adulți, avantajele sunt la fel de mari, deoarece le oferă mai multe oportunități de carieră. Există tot mai mult companii germane care construiesc sucursale în România, iar acestea au nevoie de angajați care cunosc limba germană, motiv pentru care mulți români își doresc să învețe germana. De asemenea, oportunitățile de angajare în străinătate, cum ar fi în regiunea D.A.CH. (Germania, Austria, Elveția), cresc pentru persoanele care cunosc germana.

Învățarea limbii germane de către adulți

Centrul Gutenberg oferă cursuri de limba germană pentru tineri și adulți. Oferta de cursuri este creată astfel încât să atingă mai multe competențe cheie.

În primul rând, sunt organizate cursuri clasice, care se axează pe învățarea limbii germane după cerințele încadrării în standardele lingvistice europene. De asemenea, oferă și cursuri conversaționale cu nativi, unde punctul central este conversația în limba germană.

În cazul în care nu știi dacă învățarea online este potrivită, poți participa la una din sesiunile lunare în care organizăm cursuri demonstrative 100% gratuite.

Activități educaționale în germană pentru copii

Experiența de învățare la Centrul Didacto se desfășoară atât online cât și offline. Misiunea Didacto este de a crește copii încrezători care vor ajunge acolo unde își propun.

Activitățile educaționale în online sunt cursurile de limba germană și atelierele conversaționale, ambele pentru copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. Metodele utilizate sunt gândite special pentru copii și modul lor de a învăța, astfel multe dintre activități sunt derulate prin joc și repetare. Și aici există posibilitatea de a participa la o sesiune demonstrativă, pentru a putea observa metodele de predare, dinamica grupului și atmosfera din Centrul Didacto.

Activitățile offline sunt reprezentate de taberele de germană de vară și de iarnă, cu durate diferite, desfășurate în Cluj-Napoca sau la munte.

Să știți că niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a învăța o limbă străină, motiv pentru care acești tineri au inclus cursuri pentru diverse vârste.

Pentru a descoperi comunitatea Gutenberg accesează site-urile și acolo vei afla cum germana poate deveni o plăcere!