Presedintele Klaus Iohannis l-a primit luni, 10 mai, la Palatul Cotroceni, pe omologul sau polonez Andrzej Duda, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectueaza la invitatia sefului statului. Vor fi discutate situatia regionala de securitate si colaborarea in perspectiva summitului NATO din luna iunie, dar si relatia comerciala bilaterala. Cei doi lideri vor participa la evenimente din cadrul exercitiului militar “Justice Sword 21”.

“Vizita Presedintelui Poloniei are loc in contextul aniversarii a 100 de ani de la incheierea Conventiei de Alianta Defensiva intre Regatul Romaniei si Republica Polona, semnata la 3 martie 1921, moment simbolic al relatiei bilaterale. Discutiile cu Presedintele Poloniei se vor concentra pe modalitatile de dezvoltare si aprofundare ale Parteneriatului Strategic bilateral, urmand a fi examinata, in acest scop, cooperarea in plan securitar, in cel regional, precum si in plan international” se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Parteneriatul Strategic, instituit in octombrie 2009 si reinnoit in martie 2015, la nivel de sef de stat, ofera un cadru cuprinzator de cooperare, incurajand o dezvoltare sustinuta a relatiilor romano-polone in ultimii ani.

O atentie sporita va fi acordata dimensiunii de securitate, care a crescut substantial in relevanta in ultimii ani, dialogul pe aceasta tema generand beneficii reciproce pentru ambele tari, pentru regiunea noastra si pentru Alianta Nord-Atlantica. In acest context, urmeaza sa fie trecute in revista rezultatele semnificative ale cooperarii in domeniul apararii in relatia bilaterala, in cadrul Formatului Bucuresti (B9), in pregatirea Summitului B9 care va avea loc la Bucuresti in cursul aceleasi zile, precum si in cadrul NATO, in perspectiva Summitului aliat din luna iunie.

Vor fi abordate, de asemenea, perspectivele consolidarii cooperarii economice dintre cele doua tari, in conditiile in care Polonia este unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei, schimburile comerciale insumand, in anul 2020, in pofida pandemiei, peste 7 miliarde de euro. Vor fi avute in vedere stimularea investitiilor reciproce si aprofundarea cooperarii sectoriale.

Din perspectiva Initiativei celor Trei Mari, va fi discutata implementarea proiectelor strategice de interconectare regionala, cu accent pe proiectele promovate in comun de Romania si Polonia, care conecteaza Nordul si Sudul regiunii, respectiv Rail2Sea si Via Carpathia.

In privinta relatiilor cu Vecinatatea Estica a Uniunii Europene, vor fi abordate situatia regionala de securitate, precum si dinamizarea si substantierea Parteneriatului Estic in pregatirea Summitului acestuia din acest an.

Marti, 11 mai, cei doi presedinti vor fi prezenti la exercitiul militar ,,Justice Sword 21″, care se desfasoara la Poligonul Smardan si la care Polonia participa cu fortele si mijloacele tehnice desfasurate in tara noastra, in cadrul Prezentei Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigazii multinationale NATO de la Craiova.

Exercitiul are ca obiectiv verificarea capacitatii structurilor participante de a executa actiunile si masurile stabilite prin documentele de planificare si modul de realizare a sprijinului acordat de Romania pentru fortele si echipamentele militare care tranziteaza teritoriul national.