Rata somajului din Noua Zeelanda a scazut in mod neasteptat in primul trimestru, deoarece redresarea economiei a sporit increderea si angajarea afacerilor.

Rata somajului a scazut la 4,7% de la 4,9% in al patrulea trimestru, a declarat miercuri Statistica Noua Zeelanda la Wellington. Economistii se asteptau la 4,9%. Ocuparea fortei de munca a crescut cu 0,6% fata de ultimele trei luni, de doua ori fata de prognoza mediana de 0,3%.

Increderea in afaceri din Noua Zeelanda a revenit la sfarsitul anului 2020, dupa o redresare economica in forma de V, incurajand firmele sa angajeze mai multi lucratori. In timp ce rata somajului nu a atins niciodata maximele de care se temea cand a lovit prima data pandemia Covid-19, este cu mult sub nivelul de 4% atins in 2019. Acest lucru se adauga semnelor ca Banca de rezerva va dori sa continue sa stimuleze economia pentru unii timp.

Somajul scade, dar este inca peste nivelurile pre-pandemice

,,Piata fortei de munca mai are inca o cale de parcurs, rata somajului fiind inca peste nivelurile pre-pandemice si rata de subutilizare a crescut, de asemenea”, a declarat Jane Turner, economist senior la ASB Bank din Auckland. ,,Ramane adecvat ca RBNZ sa pastreze conditiile monetare stimulatoare pana cand pandemia globala este adusa sub control si Noua Zeelanda isi poate redeschide granita”.

Dolarul kiwi a castigat dupa raport. A cumparat 71,62 centi SUA la ora 11:59 in Wellington de la 71,50 centi imediat inainte de lansare.

In februarie, RBNZ a proiectat ca rata somajului va ramane peste 5% pana in 2021, pe fondul semnelor ca redresarea economica se opreste. Acesta isi actualizeaza proiectiile pe 26 mai si va lua in considerare lansarea vaccinarilor Covid-19 si deschiderea frontierei natiunii catre Australia, in opinia sa.

Ministrul finantelor Grant Robertson a salutat imbunatatirea pietei muncii, afirmand ca programul de vaccinare si redeschiderea frontierei ,,ofera incredere, in special celor care lucreaza in firme si sectoare precum turismul care au simtit efectele pandemiei mai mult decat majoritatea. “

Cautarea unui loc de munca deplin

RBNZ, care este necesar pentru a sprijini ocuparea maxima a fortei de munca, precum si inflatia stabila, a declarat ca va necesita timp si rabdare considerabile pentru a indeplini aceste obiective. In timp ce cativa economisti vad posibilitati pentru rate mai mari in 2022, consensul este ca rata oficiala de numerar va ramane la un nivel record de 0,25% pana in 2023.

Peter Harris, membru extern al Comitetului pentru Politica Monetara RBNZ, a declarat luna trecuta Bloomberg ca somajul la 4,9% a ramas ,,relativ ridicat”, iar ultima evaluare a comitetului a fost ca ocuparea fortei de munca este inca sub nivelul maxim durabil. El a spus ca RBNZ foloseste o serie de masuri pentru a evalua piata muncii, inclusiv lipsa calificarilor si indicatorii de subocupare.

Statistica Noua Zeelanda a declarat ca rata de subutilizare, care este un ecartament mai larg, care include persoanele angajate care solicita ore suplimentare, a crescut la 12,2% de la 11,8% in al patrulea trimestru.

Salariile pe timp obisnuit pentru lucratorii neguvernamentali au crescut cu 0,4% in trimestrul respectiv, a declarat agentia de statistici. De la un an mai devreme, cresterea salariilor a crescut la 1,6%, de la 1,5% in cele 12 luni pana in decembrie.

Ocuparea fortei de munca din Noua Zeelanda a crescut pentru un al doilea trimestru consecutiv, dupa ce a cazut la mijlocul anului 2020 si a crescut, de asemenea, cu 0,3% fata de un an mai devreme. Economistii prognozasera un declin anual.

Rata de participare a crescut la 70,4% de la 70,2% in cele trei luni pana in decembrie. Economistii au proiectat 70,3%.