Punct ochit, punct lovit!

Razboiul a inceput cum era planificat. Pilotii israelieni au decolat inainte de ivirea zorilor si au traversat Libanul si Irakul de nord, deasupra zonei Kirkuk. Pilotand aparate F-15 si F-16, israelienii s-au separat peste muntii din vestul Iranului, pilotii facand semnul increderii in victorie, inainte sa intre in tacerea radio.

Chiar inainte de rasaritul soarelui la Teheran, inainte de apelul musulman la rugaciune, rachetele si-au lovit obiectivele. In timp ce avioanele AWACS ale USAF zburau in cerc deasupra țintei – ascultand, filmand, inregistrand – bombardierele grele americane au urmat cateva minute mai tarziu. Bombele distrugatoare de buncare si mini-bombele nucleare au lovit zeci de obiective, in timp ce rachete anti-aeriene iraniene au accelerat spre cer.

Centrala nucleara, ironic numita Bushehr, a fost spulberata. Tehnicienii ruși si cetatenii straini au fugit sa se salveze. Cei mai mulți n-au reușit.

Tinte in Saghand si Yazd, toate alese cu grija, cu mai multe luni inainte, de planificatorii de la Pentagon, au fost distruse. Uzina de imbogațire a uraniului de la Natanz, o uzina de apa grea si de radioizotopi din Arak, Unitatea de Combustibil Nuclear Ardekan; uzina de conversie a uraniului si Centrul de Tehnologie Nucleara din Isfahan: toate au fost lovite simultan, de catre grupuri de bombardiere USAF si israeliene.

In Teheran, au fost distruse Centrul de Cercetare Nucleara, Uzina de producție a radioizotopilor de molibden, iod si xenon, Laboratoarele Jabr Ibn Hayan, si compania Kalaye Electric din suburbiile Teheranului.

Avioanele de vanatoare iraniene au decolat in grupuri dispersate. Doar acele avioane de lupta iraniene, care nu au fost distruse la sol de atacul rapid si sistematic al rachetelor americane si israeliene. Cațiva luptatori iranieni au lansat chiar rachete si au reușit sa doboare ocazional cate un atacator, dar armele americane de inalta tehnologie i-au eliminat rapid.

Aviația si Marina iraniana nici n-au știut vreodata ce le-a lovit. La fel ca marinarii somnoroși de la Pearl Harbor, atacul preventiv a spulberat peste jumatate din fortele iraniene de aparare in doar cateva ore.

Nota: scenariul de mai sus aparține analistului militar Douglas Herman, veteran al US Air Force. Herman a prevazut corect desfașurarea razboiului din Irak si strategia aliaților, in cadrul operațiunii “Soc si Groaza”.

Iranul are Bomba!

Agenția Internaționala de Energie Atomica a anunțat saptamana trecuta, clar si fara rezerve, ca Iranul fabrica bomba atomica. Niciodata pana acum nu a mai fost facut un asemenea anunț. NATO nu mai are de ales. E cu spatele la zid: sau pornește razboiul, sau pierde controlul asupra armelor atomice.

Iranul nu e India, nu e Pakistanul: Iranul a spus de mai multe ori ca in clipa in care va avea bomba, o va si folosi, iar liderii lui religioși au dovedit de nenumarate ori ca negocierea cu ei este imposibila.

Romania, baza de lansare a atacurilor. Dupa aia, pa si pusi!

De mai mulți ani, americanii sunt interesați militar de Romania. De ce? din cauza Iranului. Razboiul cu Iranul era pe agenda Pentagonului de multa vreme, pentru ca e inevitabil (la fel de inevitabil ca si criza economica si prabușirea statelor sociale). Fara amenințarea Iranului, fara perspectiva razboiului, Romania n-ar fi fost așa de amabil tratata de catre NATO, UE si FMI.

Asta inseamna ca dupa razboi, atitudinea fata de Romania o sa se schimbe. Pentru ca nu vom mai fi la fel de utili pentru SUA. Sigur, mai exista si Rusia, mai exista si Ucraina, dar pentru NATO nu reprezinta amenințari de gradul unu. Iar cat privește Moscova, oricum in linia intai a frontului sunt tarile baltice, nu Romania.

Dupa razboiul cu Iranul, SUA iși va pierde o mare parte din amabilitatea fata de aliații romani.

Pro si contra:

Argumente pro razboi:

Iranul a inceput sa fabrice bomba atomica. In 2012, o va avea si a zis ca imediat o s-o si foloseasca. Pai cum sa-i lași? Iranul are petrol. Prețul petrolului a crescut, iar rezervele de petrol au scazut. Pai cum sa le lași petrolul? E o gramada de bani! Economia americana (economia globala de fapt), are nevoie urgenta de un razboi care sa le impulsioneze. Populația Pamantului e prea mare. Oricum or sa trebuiasca omorați vreo 4 miliarde oameni (iar asta o sa fie o mare bataie de cap in urmatorii ani): așa ca mai bine mor ei, decat eu. Daca platești niște soldați, trebuie sa-i trimiți sa lupte in mod regulat. Doar n-o sa-i platești ca sa scrie rapoarte. Altfel ajung bugetari, plangacioși, ba te pomenești ca fac si sindicat! Razboiul real e cel mai bun exercițiu pentru menținerea in forma a NATO. Ar trebui sa fie cate un razboi in permanenta.

Argumente anti-razboi:

SUA nu o duce bine cu banii in clipa asta. Razboiul il caștigi tu fara probleme, dar ce faci dupa aia? Menținerea ordinii in Iranul cucerit si exploatarea petrolului, o sa te cam coste.

Dupa cum se vede, argumentele anti-razboi țin de costurile operațiunilor, dar mai ales de greutatea menținerii ordinii dupa victorie. Dar costurile sunt infime fata de rezervele de petrol ale Iranului, care pot fi dupa aceea jefuite in liniște. Eu n-as sta pe ganduri! Chiar si fara bomba atomica, fara argumente militare, argumentele economice sunt dupa parerea mea arhisuficiente pentru declanșarea unei invazii.

Cat despre menținerea ordinii: americanii au fost pana acum mult prea amabili. Nu a existat niciodata in istorie vreo armata invadatoare atat de blanda. In mod normal, daca iranienii, afghanii sau irakienii fac probleme, trebuie pur si simplu masacrați. Ce-i aia negocieri cu niște loseri?

Cea mai buna negociere este cand adversarul tau zace la pamant, intr-o balta de sange.