Banii emigranților s-au topit de la an la an:

In ultimii 5 ani, banii romanilor din strainatate au depașit investițiile straine. Practic, au insemnat o dublare a acestora. Dar spre deosebire de investițiile straine, ei s-au dus mai mult in construcții si in consum.

2007: 5.8 miliarde euro

2008: 6.4 miliarde euro

2009: 3.3 miliarde euro

2010: 2.8 miliarde euro

Trimestrul 1 2011: 520 milioane euro (cu 10% mai puțin fata de 2010).

(sursa: Banca Mondiala si BNR)

Dupa cum se vede, in 2009-2010, banii emigranților au scazut la jumatate fata de 2007-2008. Iar acum, in 2011, scad si mai mult! In același timp insa, numarul romanilor plecați legal la munca in strainatate a crescut, tot dupa datele Bancii Mondiale, la 2.8 milioane! (si atenție, Banca Mondiala nu ia in calcul romanii care muncesc la negru, pentru ca oficial ei sunt in țara).

Cat caștiga cu adevarat romanii din afara?

Potrivit Agenției Internaționale pentru Tarile Sursa, romanii care muncesc in strainatate au reușit sa economiseasca anul trecut, in conturi bancare, 12 miliarde de euro. Dar ei nu au trimis in tara decat 2.8 miliarde euro. De ce?

De asemenea, Agenția spune ca circa 40% dintre romanii emigranți nu trimit deloc bani acasa. Este procentul cel mai mare din regiune. Toți ceilalți emigranți est-europeni (polonezi, moldoveni, bosniaci) sunt mult mai legați de tarile lor. De ce?

De ce trimit romanii din afara mai puțini bani in tara?

Sunt doua motive:

Caștiga mai puțin. Asta e adevarat…dar chiar la jumatate le-au scazut salariile? Imposibil! Pur si simplu au spus adio Romaniei. La inceput au vrut sa se grozaveasca in fata cunoscuților si si-au ridicat case mari (dar inutile). Intre timp, au vazut ca Romania se prabușește si si-au pierdut increderea in șansele de redresare ale tarii. Au inceput sa-si cheme si rudele in afara. Așa ca banii au inceput sa fie cheltuiți in Italia, Spania sau aiurea.

River, un tanar plecat in Marea Britanie, mi-a scris pe blog:

“Pana oamenii nu vor deveni demni, profesioniști (chiar si in ascuțit creioane) si mandri de ceea ce ei pot sa faca prin propriile lor forte, nu se va intampla nimic cu Romania.

Pana oamenii nu vor deveni conștienți ca viitorul lor depinde pur si simplu de momentul in care-si vor mișca curul la munca, nu se va intampla nimic cu Romania.

Atat timp cat ei vor fi pomanagii si vor cere statului șomaj si cand ies din șomaj “SE VOR DESCURCA” ei cumva, (exclus mersul la munca) Romania va fi exact ceea ce este si acum.

Incertitudinea asta, ca orice alta situație incerta, parerea mea este ca este cea mai grava situație mai rea si decat un capitalism salbatic, si decat o foamete generalizata sau o anarhie sau o dictatura.”

Economia romaneasca are nevoie disperata de bani si de investiții.

Fara banii romanilor din afara, Romania nu-si va reveni niciodata (indiferent de cine caștiga nenorocitele de alegeri). Pur si simplu nu mai are destui bani sa-si revina. Dar romanii emigranți știu care e valoarea banului. Știu cat de greu au muncit ca sa stranga cat au strans, si n-o sa permita politrucilor din Romania sa-si bata joc de munca lor.

Ei gandesc acum ca niște oameni de afaceri, cum e si normal sa gandeasca. Cand o sa investeasca ei din nou in Romania? Atunci cand Romania va deveni rentabila pentru afaceri, desigur.

Nici o secunda mai devreme!