Orice femeie prezinta o secretie genitala care este absolut normala, fiziologica si care are origine cervicala si vaginala. Foarte multe paciente se prezinta la medic ingrijorate ca aceste scurgeri isi modifica aspectul si cantitatea. Tocmai de aceea este bine sa fie facute cateva precizari legate de modificarile normale care pot aparea, comparativ cu cele patologice.

Se stie ca pe durata unui ciclu menstrual care este de obicei de 28 de zile, nivelul sangvin al hormonilor estrogeni , al progesteronului, al hormonului luteinizant (LH) si cel al hormonului foliculostimulant (FSH) variaza in mod fiziologic. Nivelurile variabile ale acestora se reflecta si in aspectul si cantitatea scurgerilor vaginale. Astfel, imediat dupa sangerarea menstruala, secretia este foarte redusa, existand asa-numita perioada uscata care tine 3-5 zile. Ulterior, cantitatea secretiei incepe sa creasca, atingand un varf in preajma ovulatiei – ziua a 14-a. Se poate constata ca la ovulatie se modifica si aspectul secretiei, care devine mai transparenta si cu o consistenta mai filanta. Dupa ovulatie, scurgerile se modifica din nou, fiind mai albicioase, opace si fara caracterul filant.

Este de precizat ca scurgerile normale nu sunt excesive cantitativ si nu sunt acompaniate de urmatoarele: modificari de culoare (culoare galben verzuie, gri, aspect purulent, rozat sau cu mici striuri de sange), nu au aspect spumos sau aerat, nu sunt mirositoare si nu sunt insotite de senzatie de usturime sau prurit (mancarime), nu sunt insotite de dureri pelvine sau de disconfort la contactul sexual. Daca apare vreuna dintre aceste manifestari trebuie sa mergeti la medic pentru elucidarea cauzei si tratament. Aceste modificari patologice cantitative si calitative definesc leucoreea.

Leucoreea are o etiologie foarte variata, cauzele aparitiei sale putand fi de natura hormonala (hiperestrogenie), de natura mecanica, iritativa prin folosirea unor dezinfectanti, sapunuri sau tampoane, prin excese sexuale. O a treia categorie redutabila de factori cauzali o reprezinta evident, cauzele infectioase, agentii patogeni fiind foarte numerosi.

Uneori scurgerile patologice sunt insotite de leziuni vulvo-vaginale sau cervicale, examinarea medicala acompaniata de efectuarea unor investigatii paraclinice fiind recomandata.

Investigatiile paraclinice necesare includ examen microscopic din secretia vaginala si cervicala, culturi din secretie, pot fi indicate de asemenea examenul Babes-Papanicolau si o colposcopie, in cazul existentei unor leziuni (rani) la nivelul colului sau vaginului.

Agentii etiologici principali cuprind:

– bacterii precum Gardnerella vaginalis, Neisseria gonorrhoae, Chlamydia, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Trepponema palidum, dar si stafilococi, streptococi, etc.;

– agenti virali precum herpes simplex, citomegalovirusul, virusul HPV (human papilloma virus);

– protozoarul flagelat numit Trichomonas vaginalis;

– diverse specii de ciuperci, cea mai frecventa fiind Candida albicans.

Transmiterea se poate face prin contact sexual, prin obiecte de igiena.

Netratate, aceste afectiuni se pot complica prin aparitia de displazii cervicale, boli inflamatorii pelvine, scaderea fertilitatii, recurente, cronicizare, rezistenta la tratament, afectarea unei eventuale sarcini.

Tratamentul consta in masuri generale de igiena, spalaturi locale cu substante antiseptice, repaus sexual pe durata tratamentului, tratarea partenerului, folosirea unei lenjerii adecvate, din bumbac de preferat, care sa nu stranga, dezinfectarea obiectelor de igiena intima si a toaletelor. Tratamentul specific se face in cazurile usoare cu preparate administrate local, vulvar si intravaginal, cel mai frecvent creme si ovule continand antibiotice, antifungice si antiseptice. In cazurile mai complicate poate fi necesara administrarea de antibiotice sau antimicotice si pe cale sistemica (pe cale bucala sau injectabila).

Dupa terminarea tratamentului este indicata verificarea eficientei acestuia prin consult clinic, dar si paraclinic (investigatii de laborator).

In concluzie, atunci cand o femeie constata modificarile patologice prezentate mai sus ale secretiei cervico-vaginale, aceasta trebuie investigata medical pentru decelarea cauzei, pentru efectuarea tratamentului corespunzator si pentru prevenirea complicatiilor si a recaderilor.