Arta Romei antice a contribuit enorm la dezvoltarea culturii vestice. Procedeul a continuat in Evul Mediu si chiar in zilele noastre. Italienii continua sa fie unii dintre cei mai iscutiti in arta filmului. Noi va prezentam cei mai celebri regizori italieni.

10. Roberto Benigni (n. 1952)

Cel mai bun film: Life is Beautiful

Benigni este cel mai tanar de pe aceasta lista si este probabil cel mai bine cunoscut audientei moderne. Benigni a jucat si a regizat comedia tragica “Life is Beautiful”, despre un evreu si fiul sau care sfarsesc intr-un lagar. Filmul a fost nominalizat pentru sapte premii Oscar, a castigat cel mai bun film strain, iar Benigni a fost desemnat cel mai bun actor. Italianul a mai regizat doua filme, unul dintre ele fiind “Pinocchio”.

9. Sergio Leone (1929 – 1989)

Cel mai bun film: Once Upon a Time in the West

Leone, celebru pentru westernurile italienesti, a introdus prim-planul extrem in acest gen de filme. Leone a fost practic nascut in industria filmelor, intrucat tatal sau a fost un pionier al cinematografiei, iar mama sa, actrita. Leone cerea ca muzica sa fie compusa inainte ca scenele sa fie filmate. A avut o contributie imensa la dezvoltarea cinematografiei italienesti si este privit ca un adevarat maestru.

8. Piere Paolo Pasolini (1922-1975)

Cel mai bun film: Mamma Roma

Pasolini este cunoscut pentru ultimul sau film, socantul si controversatul “Salo”. Acesta este bazat pe cartea Marchizului de Sade, “Cele 120 de zile ale Sodomiei”.  Filmul a fost bogat in neorealism si a aratat o realitate trista, ascunsa dar concreta. Regizorul a promovat ideea ca lumea este sfanta prin propria-i natura si nu are nevoie de esente spirituale sau de binecuvantari supranaturale. Pasolini a fost un declarat comunist, ateu si homosexual.

7. Franco Zeffirelli (n.1932)

Cel mai bun film: Romeo and Juliet

Desi Zeffirelli a cunoscut faima internationala in 1968 cu “Romeo and Juliet”, el este mai bine cunoscut pentru mini-seria “Jesus of Nazareth”, care inca se difuzeaza in numeroase tari de Paste. De asemenea, Zeffirelli a pus in scena unele dintre cele mai celebre opere din lume.

6. Roberto Rossellini (1906-1977)

Cel mai bun film: Roma citta aperta

Rossellini a fost unul dintre cei mai importanti regizori ai cinematografului neorealist, caracterizat de povesti cu saraci si muncitori jucati de actori neprofesionisti. Rossellini a influentat si filmul francez, fiind declarat parintele noului val frantuzesc. S-a casatorit cu Ingrid Bergman si este tatal Isabellei Rossellini.

 5. Luchino Visconti (1906-1976)

Cel mai bun film: The Damned

Visconti a fost crescut in una din cele mai bogate familii din nordul Italiei, tatal sau fiind duce de Grazzano. Visconti a fost un neorealist. In 1969, filmul “The Damned” a fost nominalizat la Oscar si i-a adus faima internationala. Decadenta si frumusetea din belsug sunt doua dintre caracteristicile principale ale esteticii lui Visconti.

4. Vittorio De Sica (1902-1974)

Cel mai bun film: “Two women”

Vittorio De Sica a fost un alt regizor neorealist. S-a nascut sarac si mai tarziu a devenit actor. Si-a intemeiat propria companie de filme si a inceput sa produca comedii usoare. Astfel i-a intalnit pe Luchino Visconti si pe Cesare Zavattini si a inceput o serie de colaborari cu ei. Cel mai celebru film al sau este “Two Women”, in care joaca si Sophia Lauren.

3. Bernardo Bertolucci (n. 1940)

Cel mai bun film: The Last Emperor

Bertolucci a castigat Oscarul pentru cel mai bun regizor datorita peliculei “The Last Emperor”, o poveste despre ultimul imparat al Chinei. Bertolucci a produs numeroase filme, printre care si “The Last Tango in Paris”.

2. Michelangelo Antonioni (1912-2007)

Cel mai bun film: “Blow-up”

Antonioni este un regizor modernist, ale carui pelicule au influentat estetica filmului. Nascut intr-o familie instarita din nordul Italiei, Antonioni si fratele sau si-au petrecut copilaria alaturi de prieteni din familii mai sarace. El a incurajat producatorii de film sa adopte un stil cat mai eliptic si care sa lase loc de interpretari.

1. Federico Fellini (1920-1993)

Cel mai bun film: 8 1/2

Fellini este cunoscut pentru stilul sau care combina fantasticul cu imaginile in stil baroc. Este considerat unul din cei mai influenti regizori ai secolului XX. A fost parte din avagandardisti in timpul lui Mussolini. A castigat numeroase premii, printre care 4 Oscaruri, 2 Lei de Argint si un Palme d’Or.