Dupa un august si un septembrie foarte calduros ne-am trezit brusc intr-un octombrie foarte rece iar, prezentarile la cabinetul medicului de familie sunt foarte frecvente pe aceasta tema deoarece organismul uman sufera din cauza acestei treceri bruste de la foarte cald la foarte rece.

Cei mai avizati sunt copiii si tinerii, care frecventeaza colectivitatile: gradinite, scoli, licee, facultati. La fel de vizati sunt si salariatii care merg zilnic prin frig sau care stau in frig la locul de munca.

Sa nu uitam de batranii cu boli cronice care, desi nu se prezinta atata de des la cabinet pentru infectii respiratorii, totusi bolile cronice pot da forme foarte severe ale virozelor respiratorii.

Viroza respiratorie (cunoscuta popular sub denumirea de raceala) este data de virusurile gripale. Aceste virusuri sunt foarte multe la numar si an de an isi modifica forma si structura astfel ca, vaccinurile antigripale care sunt pe piata trebuiesc reinnoite in fiecare an si chiar si asa nu pot cuprinde toate tipurile de virusuri gripale.

Noi ne vaccinam cu cele mai frecvente tipuri de virusuri, dar adesea facem o viroza cu un virus din afara celui cuprins in vaccin.

Un alt obicei romanesc, pe care eu le-am constatat la cabinet: farmaciile sunt pline, iar in cabinetul medicului de familie vin doar cazurile grave si foarte grave.

De ce oare?

Automedicatia este cauza acestui fenomen. ,,Nu am timp sa merg la medic…”, ,,Nu am timp sa stau la coada…” ,,Daca ma duc, cine stie ce alte boli imi mai gaseste doctorul, ma pune sa fac analize, radiografii, nu am timp de asa ceva…”

De aceea, o parte dintre ei se prezinta totusi mai tarziu la cabinet cu complicatii de genul: ,,tusesc de 2 saptamani si cu tot tratamentul luat de mine tot nu-mi trece…”sau ,,m-am tratat singur de raceala, imi trece 2-3 zile, apoi ma ia din nou tusea, febra, nasul infundat, nu mai am pofta de mancare si ma simt slabit, o tin asa de o luna….”

Cei care sufera de boli cronice, diabet zaharat sau hipertensiune arteriala se plang de exacerbari ale acestor boli pe fondul unor viroze.

Pot da cateva recomandari generale in calitatea mea de medic de familie, specialitate care se ocupa nu numai de tratarea bolilor, dar si de prevenirea lor.

– Vaccinati-va impotriva gripei!

– Cand iesiti afara: nu ignorati vantul si ploaia, imbracati-va corespunzator!

– Folositi in aceasta perioada suplimente alimentare sau medicamente care stimuleaza imunitatea: Imunogrip, Imunorezistan, Bronhovaxom, Ribomunil, Echinaceea!

– Beti ceaiuri fierbinti pe baza de musetel, galbenele, patlagina, coada soricelului, sunatoare, indulciti-le cu miere!

– Folositi multa vitamina C si la recomandarea medicului dvs. vitaminoterapie!

– Profitati de toamna bogata si consumati multe fructe si legume. Sunt bogate in vitamine si in factori imunitari!

– Pana ajungeti la medic, in caz de urgenta, puteti cere farmacistului antiinflamatoare pe baza de paracetamol sau ibuprofen, mai ales acelea care sunt in combinatii cu: cafeina, efedrina, vitamina C de tipul: Coldrex, Nurofen raceala si gripa, Humex, Fervex, etc. Ele reduc sindromul inflamator din cadrul unei viroze. Sindromul inflamator se refera la: tuse, nas infundat, stare generala proasta, durere in gat, dureri de cap, secretii nazale.