Un raport al Erste Group privind perspectivele economice si evolutia pietei de capital in 2009 arata ca este importanta mentinerea motorului economic in functiune, in Europa, iar increderea consumatorului trebuie stabilizata.

Potrivit analistilor Erste Group, PIB-ul se va reduce in Zona Euro cu 0,4 la suta, iar inflatia va scadea pana la 1,5 la suta.

Acestia estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce dobanda de politica monetara pana la nivelul record de 1,75 la suta, in prima jumatate a anului 2009, iar pentru Statele Unite se preconizeaza un an de crestere economica lenta.

Cresterea economica medie pentru Europa Centrala si de Est va fi mai mare decat media din Zona Euro, iar piata obligatiunilor va beneficia de pe urma crizei (in special obligatiunile guvernamentale). La jumatatea anului 2009 se va inregistra un apetit sporit pentru clasele de investitii mai riscante (obligatiuni corporative), potrivit analistilor de la Erste.

Analiza arata ca la momentul in care criza pietei financiare a atins punctul maxim, la jumatatea lui septembrie, efectul de incetinire a economiei globale a fost atat de puternic, incat guvernele au fost nevoite sa ia masuri masive de sustinere, pentru a salva situatia.

‘Au fost initiate actiuni diverse, in incercarea de a rezolva criza globala’, a declarat Rainer Singer, expert pentru obligatiuni si piete monetare la Erste Group. Planurile de ajutorare a economiei si a sectorului bancar au fost initiate nu numai in incercarea de a stabiliza pietele financiare, ci si pentru a contracara spirala economica descendenta, inca dintr-un stadiu incipient. Este important sa mentinem motorul economic in functiune si sa stabilizam increderea consumatorului. Nu numai investitorii au capatat o aversiune mai mare fata de risc, ci si consumatorii si companiile. Se estimeaza ca primele de risc mai ridicate vor predomina pe piata monetara o buna perioada de timp de acum inainte’, a apreciat Rainer Singer.

‘Piata obligatiunilor beneficiaza de pe urma crizei. In special obligatiunile de stat sunt considerate refugii sigure’, considera Gudrun Egger, expert in rata dobanzii si obligatiuni in cadrul Erste Group.

Expertii Erste Bank continua sa recomande perioade scurte de maturitate pentru lunile urmatoare. Aproximativ la jumatatea anului viitor este posibil ca obligatiunile guvernamentale sa se corecteze usor, crescand astfel potential atractia pentru clasele de investitii mai riscante (obligatiuni corporative).

Pentru Zona Euro se estimeaza ca dobanda de politica monetara va atinge nivelul record de 1,75 la suta.

Ciclul de crestere din Zona Euro a intrat intr-o faza de contractie din cauza inflatiei ridicate si a scaderii asociate a cererii. In plus, scaderea economiei a fost accelerata de amplificarea crizei de pe piata financiara la jumatatea lui septembrie. Nu este clar cat de profunda este recesiunea sau cat de mult va dura. Ca urmare, consumatorii devin mai rezervati in cheltuieli, iar companiile din industriile cheie reactioneaza prin reducerea productiei si amanarea planurilor de investitii. Analistii Erste Group estimeaza ca PIB-ul va scadea in Zona Euro cu -0,4 la suta, in 2009. Se estimeaza ca scaderea economica, diminuarea preturilor bunurilor si efectele de baza vor determina scaderea inflatia la 1,5 la suta, anul viitor. Acest lucru ar putea permite Bancii Centrale Europene sa coboare dobanda de politica monetara, in primul semestru din 2009, la nivelul-record de aproximativ 1,75 la suta, ceea ce ar determina si o scadere a dobanzilor de pe piata monetara. Este posibil ca, initial, obligatiunile de stat sa creasca si mai mult din cauza aversiunii fata de risc a investitorilor. Odata cu finalul ciclului de reducere a ratei dobanzii si emiterea mai multor obligatiuni de stat, se estimeaza ca profiturile vor incepe din nou sa creasca, incepand cu jumatatea lui 2009.