Mungiu-Pippidi spune ca votanții tuturor partidelor ar trebui sa mearga la urne, pentru ca miza pentru fiecare formațiune este foarte mare. „Miza pentru partidele din Romania este oricum mare, deci, daca simpatizați cu vreun partid, ieșiți din casa pe 25 mai, ca au nevoie de votul dvs”, scrie Alina Mungiu.

In privința tuturor partidelor, autoarea trece in revista plusurile și minusurile. E interesant ca despre PMP, Alina Mungiu scrie ca este „soluția imorala”, deoarece „pe fața și profitand de slabiciunea autoritaților noastre electorale, folosește resursele primarilor PDL, care nu iși dau demisia din fostul lor partid (situație in care legea ar organiza noi alegeri locale pentru posturile lor), dar activeaza deja in cel nou pe blat (PMP)”.

Iata ce scrie Alina Mungiu Pippidi despre fiecare in parte:

Despre PSD: Ponta se joaca de Dr. Jekyll și Mr. Hyde

„PSD are un președinte tanar, care se joaca de-a Dr. Jekyll și Mr. Hyde de vreo doi ani. Partea Mr. Hyde are distrugerea Avocatului Poporului ca instituție independenta, revenirea in forța la o guvernare prin ordonanțe, fara consultari, upgradarea lui Voiculescu ca aliat liberal taman cand statea sa cada pe tomberon. Pe partea Dr. Jekyll, avem miniștri tineri la Finanțe, Fonduri Europene, Buget și Energie, care sunt tehnocrați și buni. Anul trecut a fost un an bun, suntem niște proști ca strigam noi ca nu cand „Financial Times“ zice ca da. Nu sunt convinsa de candidatura Ponta la președinție, și o sa revin la asta mai pe larg, dar votanții PSD nu prea au de ales, schimbarile la varful PSD risca sa fie spre Mr. Hyde full-time in viitorul imediat. Cine e de centru-stanga sa voteze pentru un partid in care baronii sunt eliminați in favoarea unei generații noi și sa dea glas acestei speranțe, ca acum nu auzim nimic”

Despre PNL: Miza cea mai mare, opțiunea Tariceanu ar fi sfarșitul autonomiei partidului

„Miza e foarte mare și la liberali, poate cea mai mare, cerand maxima mobilizare din partea publicului liberal. Riscul nu e doar pentru Crin Antonescu, bun orator și prost strateg, ci pentru partid, ca opțiunea Tariceanu pregatita de PSD ar fi de facto sfarșitul autonomiei acestui partid. Partid colegial, liberalii nu au reușit sa-și elimine corupții, a trebuit sa o faca justiția (m-am rugat și de dnii Tariceanu și Antonescu cu minim succes, trebuie sa spun ca și PSD a fost mai receptiv ca ei). Cand Antonescu a mai luat fraiele in mana, perversitatea dușmanilor a jucat contra lui, ca in cazurile Diaconu și Silaghi. Din greșeala in greșeala, nu știu daca victoria finala se ițește pe undeva, deci liberalii au mare nevoie de sprijin, ca Antonescu candidat prezidențial e o opțiune mai buna ca altele, nu e omul nici unui serviciu secret, iar asta e mare lucru la noi, anturajul lui imediat e rezonabil ca integritate (nu ma refer aici la capacitatea lor tactica, iar infractorii care au vrut sa falsifice liste nu erau oamenii lui, ci aia umariți de DNA). Principalul lor om de calitate este insa candidatul de la Bruxelles, Guy Verhofstadt, care e mai bine și decat candidatul socialist, și decat cel popular de departe (Hotnews a avut buna idee de a da programele aici), desigur insa fara șansa reala sa se aleaga. Dar in materie de sancțiuni rusești și viziune a pieței unice liberalii europeni sunt cei mai bine, iar cum nu se vor alege ei, tot dna Merkel, și nu Bruxelles-ul, va continua sa-i dea telefoane lui Putin”

Despre PDL: Sunt mai buni scapați de Udrea, viitorul lor e cu PNL și viceversa

„Finalmente, miza e foarte mare și pentru PDL. La capitolul „nu prea merita“ sa nu uitam zecile de indivizi puși de Comisia Macovei pe lista neagra și care nu au fost eliminați, sunt tot acolo. La capitolul „sa ne mai gandim o data“, reamintesc marea butada a lui Brucan din 1990, cand eram cu spatele la zid: Democrația in Romania incepe cu democrația in Front. In multe zone din țara singura alternativa reala la oamenii PSD sunt cei ai PDL – in mare masura ei se confunda, provenind toți din fostul FSN, dar numai cine nu a fost prin circumscripții rurale in 1996 ca mine nu pricepe ca fara competiția asta intre ei democrația noastra nu va decola inca zece ani. PDL are o sarcina ingrata in niște alegeri in care șeful statului i-a scindat doar pentru ca nu au votat cu favorita și ii beștelește zilnic fara ca ei sa aiba curajul sa faca la fel. Strategi la fel de slabi ca PNL, ca și un maidanez cu un singur ochi vede ca Blaga e mult mai bun ca Predoiu la orice apariție televizata, au nevoie din greu de votul alegatorilor portocalii, ce a mai ramas din ei, și sunt totuși mai buni scapați de Udrea, Pinalti și familia extinsa in general. Viitorul lor e cu PNL, și viceversa”

Despre PMP: Reușește sa fie alegerea imorala

„PMP reușește sa fie alegerea imorala o data cu PP-ul lui Diaconescu alegerile astea. Nu pentru baieții ramași pe lista unde EBA a fost retrasa in ultima clipa (revin), nu pentru pozele pe plaja cu Elena și Traian sau afișul cu Preda și Teo B incolonați in spatele Elenei Udrea. Nu. Nu pentru astea e PMP o opțiune imorala, ci pentru ca, pe fața și profitand de slabiciunea autoritaților noastre electorale, PMP folosește resursele primarilor PDL, care nu iși dau demisia din fostul lor partid (situație in care legea ar organiza noi alegeri locale pentru posturile lor), dar activeaza deja in cel nou pe blat (PMP), ca sa scape de legea traseismului (la ce servesc interzicerile in țari in care infractorul e hotarat, justiția slaba și presiunea opiniei publice zero – la nimic). In aceasta situație nu sunt doar dnii Falca și Pinalti, ci și Emil Boc, pe care l-aș fi crezut mai bun de atat.

Din pacate, caracterul in sine nu e criteriu pentru lista neagra, sau competiția era net caștigata de PMP, unde ultima intrare, micul Siegfried Mureșan, la precedentele europarlamentare a avut enormul tupeu sa ma sune sa ma felicite pentru atitudine chiar din sediul PDL sau de pe acolo, dupa aceea a trebaluit devotat pe la campania EBEI, careia Cristi Preda ii scria discursurile, ce sa zic, adevarata școala de caractere la Alba-ca-Zapada asta, așa ca luați de-i votați

Alina Mungiu apreciaza spre final ca scorul la alegerile europarlamentare s-ar putea sa fie o surpriza, „dat fiind ca toate sondajele au ajuns nu doar de casa, cum erau adesea, ci manarite fara nici o jena”.

„Acest articol e un sincer indemn la vot din partea cuiva care nu va vota in ­Romania, deci uitați-va la ce se intampla in Ucraina și nu forfetați ocazia pe care cu destule sacrificii ­v-au creat-o oamenii care au pus umarul ca sa aveți azi dreptul sa votați in ­alegeri europene”, incheie Alina Mungiu Pippidi, al carei comentariu integral il puteți citi aici.